Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ;Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΟΥ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙ.Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.ΣΤΟ ΦΩΝΑΖΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Ως έσχατη λύση εξετάζεται η μη καταβολή της σύνταξης στις 16 Δεκεμβρίου, μαζί με το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά στις 19.

Συνεχείς συσκέψεις πραγματοποιούνται στο υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με βασικό θέμα την καταβολή της σύνταξης Δεκεμβρίου και του Δώρου Χριστουγέννων (ή ορθότερα του επιδόματος που έχει αντικαταστήσει το Δώρο) από το ΙΚΑ, σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Το θέμα αναμένεται να κλείσει σήμερα, καθώς η ηγεσία του υπουργείου έχει ζητήσει έκτακτη ταμιακή διευκόλυνση από το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολή των συντάξεων.

Ως έσχατη λύση εξετάζεται η μη καταβολή της σύνταξης στις 16 Δεκεμβρίου, μαζί με το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά στις 19. Η καθυστέρηση των τριών ημερών δεν είναι μεγάλη, δείχνει όμως τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας.

Η συγκεκριμένη μεταχρονολογημένη καταβολή στις συντάξεις και του «Δώρου» οφείλεται στην καθυστέρηση της εκταμίευσης της 6ης δόσης του δανείου από την Τρόικα. Και αυτό γιατί, το ΙΚΑ είχε ελπίσει στην εκταμίευση 864 εκατ. ευρώ από το ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που έχει στη διάθεσή του και λήγει στις 19 Δεκεμβρίου.

Μάλιστα, για να καταβάλει συντάξεις και επίδομα Χριστουγέννων στις 16 του μήνα, θα έπρεπε η εκταμίευση του ποσού να γίνει λίγες ημέρες πριν από τη λήψη του ομολόγου, στις 14 Δεκεμβρίου. Η καθυστέρηση την πληρωμή της 6ης δόσης, θέτει εν αφμιβόλω ακόμη και την εκταμίευση στις 19 του μήνα, με αποτέλεσμα ΙΚΑ και υπουργείο Εργασίας να αναζητούν τρόπους αποφυγής της έστω και μικρής διάρκειας παύσης πληρωμών.

Να σημειωθεί, ότι όπως έχει αποκαλύψει το capital.gr αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο ΟΑΕΔ, που αναμένει να ρευστοποιήσει ομόλογο του ελληνικού δημοσίου αξίας 265 εκατ. ευρώ για να καταβάλλει επιδόματα ανεργίας και δώρα Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους άνεργους.

Η δεινή κατάσταση των οικονομικών του ΙΚΑ, που κατά ένα μεγάλο μέρος οφείλεται στην κατάρρευση των εσόδων του ταμείου, φαίνεται και από το γεγονός ότι και τον τελευταίο μήνα του χρόνου το Ίδρυμα προχωρά στη λύση του εσωτερικού δανεισμού. Έτσι, θα λάβει δάνειο 150 εκατομμυρίων ευρώ από το επικουρικό των μισθωτών ΕΤΕΑΜ το οποίο θα εξοφληθεί έως τις 3 Ιανουαρίου, με επιτόκιο αντίστοιχο του ποσοστού απόδοσης του Κοινού Κεφαλαίου ασφαλιστικών φορέων στην Τράπεζας της Ελλάδας, όπως ορίζει ο νόμος. Άλλα 75 εκατ. ευρώ, με το ίδιο σύστημα, θα λάβει το ΙΚΑ, από τον κλάδο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ, που έχει ενταχθεί αυτοτελώς στο Ίδρυμα.

Να σημειωθεί, ότι λουκέτα, μειωμένα έσοδα και μικρότερη κρατική επιχορήγηση έχουν δημιουργήσει αντίστοιχο «άνοιγμα» ύψους περίπου 240 εκατ. ευρώ και στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών. Για τη σύνταξη Δεκεμβρίου, στο τέλος Νοέμβρη, η διοίκηση του ΟΑΕΕ προχώρησε στο δανεισμό 150 εκατ. ευρώ από το ταμείο πρατηριούχων υγρών καυσίμων. Το δάνειο λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, και σύμφωνα με πληροφορίες, θα χρειαστούν επιπλέον, περίπου 90 εκατ. ευρώ, για να «καλυφθούν» οι ανάγκες του ταμείου για πληρωμές έως το τέλος του χρόνου.

Εντωμεταξύ, οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ διαπιστώνουν προβλήματα με την αναγνώριση συντάξιμων ετών και καλούν το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει.

Αναλυτικά, ζητούν το διαχωρισμό του πραγματικού χρόνου άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας προ εγγραφής από τους πλασματικούς συντάξιμους χρόνους των ασφαλισμένων στο πρώην ΤΕΒΕ. Το θέμα που απασχολεί πολλούς επαγγελματοβιοτέχνες αφορά ρυθμίσεις που προβλέπονται στο άρθρο 41 παρ. 6 του νόμου 3996/2011 για την «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Ρυθμίσεις Θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις», σύμφωνα με τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι αποστερούνται του δικαιώματος να χρησιμοποιήσουν το σύνολο των πλασματικών ετών που δικαιούνται, εφόσον από αυτά αφαιρούνται τα πραγματικά έτη που έχουν αναγνωριστεί. Η κατηγορία που πλήττεται αφορά ασφαλισμένους στο πρώην ΤΕΒΕ, αφού ο νόμος έρχεται σε αντίθεση με τον κανονισμό παροχών του ταμείου, που προβλέπει ότι ο χρόνος αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας προ εγγραφής, που είχε αναγνωριστεί, είναι υποχρεωτικά ασφαλιστέος και θεωρείται πραγματικός χρόνος.

Σημειώνεται ότι ο χρόνος προ εγγραφής συνυπολογιζόταν και για τη συνταξιοδότηση με 37ετία, χωρίς όριο ηλικίας, σε αντίθεση με τον χρόνο στρατιωτικής θητείας που δεν συνυπολογιζόταν.

Για το θέμα έχει στείλει επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη και η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου