Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ;Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΟΥ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙ.Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.ΣΤΟ ΦΩΝΑΖΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Οι κεντρικές τράπεζες σκέφτονται πώς να επαναφέρουν νομίσματα που έχουν σταματήσει να τυπώνονται από τον Ιανουάριο του 2002,...

Μερικές κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται σχέδια έκτακτης ανάγκης, προετοιμαζόμενες για το ενδεχόμενο εξόδου χωρών από την ευρωζώνη ή τη συνολική διάσπαση αυτής, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal και επισημαίνει το Dow Jones Newswires.

Οι πρώτες ενδείξεις είναι ήδη ορατές για το ότι οι κεντρικές τράπεζες σκέφτονται πώς να επαναφέρουν νομίσματα που έχουν σταματήσει να τυπώνονται από τον Ιανουάριο του 2002, όταν κυκλοφόρησε το ευρώ.

Τουλάχιστον μία –η κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας- είναι αυτή που επεξεργάζεται εάν χρειάζεται να εξασφαλίσει περαιτέρω πρόσβαση σε τυπογραφεία, σε περίπτωση που πρέπει να επαναφέρει χαρτονομίσματα εκ νέου για να στηρίξει την αναγέννηση του εθνικού νομίσματος, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.

Εκτός των 17 χωρών της ευρωζώνης, αρκετές ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες αναζητούν αμυντικά μέτρα για να προσατευτούν από την πιθανή κατάρρευση, εάν η ευρωζώνη διαλυθεί, επισημαίνουν άλλες πηγές.

Αρκετές, μεταξύ των οποίων η Ελβετία, εξετάζουν πιθανές αντικαταστάσεις για το ευρώ ως εξωτερικό σημείο αναφοράς (ή peg) που χρησιμοποιούν για να διατηρηθούν σταθερά το νομίσματά τους.

Ο σχεδιασμός των κεντρικών τραπεζών είναι προκαταρκτικός, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα, ενώ προσθέτουν πως δεν αντανακλά προσδοκία ότι η ευρωζώνη οδεύει προς διάλυση.

Όπως επισημαίνει η Wall Street Journal, το γεγονός ότι κεντρικοί τραπεζίτες μελετούν και μόνο το ενδεχόμενο, το οποίο μέχρι πριν από λίγο καιρό θεωρούνταν αδιανόητο, υπογραμμίζει το πόσο γρήγορα έχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες.

Επίσης, τονίζει ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε ή έξι χώρες που είναι υπεύθυνες για την εκτύπωση των χαρτονομισμάτων των 10 ευρώ, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδας δήλωσε ότι η τράπεζα δεν αναζητά τρόπους αύξησης της ικανότητάς της να εκτυπώνει, τονίζοντας πως «δεν υπήρξε καμία συζήτηση σχετικά με το θέμα».

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου