Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ;Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΟΥ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙ.Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.ΣΤΟ ΦΩΝΑΖΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Παίζουν πλέον ανοιχτά την διάλυση της ευρωζώνης – Μόλις 1,3% μακριά απο την καταστροφή η Ιταλία

Κάποιοι επενδυτές στοιχηματίζουν ανοιχτά στην κατάρρευση της ζώνης του ευρώ, χρησιμοποιώντας την Ιταλία ως «όχημα».

Eνώ κάποιοι οίκοι συστήνουν στους πελάτες τους να τοποθετηθούν κατάλληλα για αυτό το ενδεχόμενο. Και η ιστορία λοιπόν επαναλαμβάνεται, μόνο που αυτή τη φορά ο στόχος που λέγεται Ιταλία (και ο οποίος μάλλον οδηγεί και στον ακόμη μεγαλύτερο, αυτόν της Ισπανίας) είναι πολύ πιο… τρoμακτικός και καταστροφικός από ότι η Ελλάδα.

Η κατάρρευση της ευρωζώνης ακόμη θεωρείται «απίθανο σενάριο» για κάποιους στην αγορά, και σίγουρα η ΕΕ αρνείται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ομως, το ταμπού που υπήρχε μέχρι πρόσφατα γύρω από τη συζήτηση περί διάλυσης του ευρώ, έχει σίγουρα αποδυναμωθεί. Και δεν θα είναι και η πρώτη φορά που οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης θα θέσουν το αδύνατο σε… δράση. Συγκεκριμένα, με τα bailouts της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, το μπλοκ του ευρώ έχει ήδη «σπάσει» τον κανόνα που λέει ότι τα κράτη μέλη δεν μπορούν να σηκώνουν τα βάρη των άλλων - την ρήτρα περί μη διάσωσης.

Η ιαπωνική χρηματιστηριακή εταιρεία Mitsubishi UFJ Securities, έγραψε σε note προς του πελάτες της πως είναι πάρα πολύ πιθανό να υπάρξουν έξοδοι χωρών από την ευρωζώνη, ξεκινώντας από χώρες της περιφέρειας. Οπως προσθέτει, αξιολογώντας τα κρατικά ομόλογα του Βελγίου, της Ιταλίας και της Ισπανίας, οι επενδυτές θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά το σενάριο εξόδου από την ευρωζώνη και το βαθμό της υποτίμησης που θα συνοδεύσει αυτό το γεγονός. Η Credit Suisse δηλώνει ξεκάθαρα πως πλέον οι επενδυτές παίζουν το στοίχημα «διάλυση του ευρώ», μέσω της ιταλικής αγοράς. Οπως επισημαίνει, οι επενδυτές ψάχνουν τρόπους να κάνουν hedging έναντι της βιωσιμότητας του ευρωπαϊκού νομίσματος, και αφού η αγορά των CDS δεν αποτελεί πλέον το καλύτερο μέσο (αφού μπορεί να υπάρξει default χώρας που να μην πυροδοτεί την αγορά των ασφαλίστρων κινδύνου), έτσι σορτάρουν απευθείας τα ιταλικά κρατικά ομόλογα.

Και η Evolution Securities προειδοποιεί του πελάτες της και τους επενδυτές πως η Ιταλία βρίσκεται λιγότερο από 2% μακριά από την καταστροφή. Οπως τονίζει ο επικεφαλής της αγοράς σταθερού εισοδήματος της χρηματιστηριακή εταιρείας, Gary Jenkins, με την απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων να διαμορφώνεται πλέον στο 5,7% ( από 5,5% τη Δευτέρα και 5% την περασμένη Παρασκευή), το 7% με 7,5% , που ήταν και το επίπεδο που οδήγησε την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία στο να ζητήσουν βοήθεια, δεν απέχει πολύ μακριά, μόνο λίγες… ημέρες!

Οπως σημειώνει ο Jenkins, ο οποίος είχε μάλιστα προβλέψει τη διάσωση της Ελλάδας, όλοι θυμόμαστε πόσο γρήγορα οι αποδόσεις των ομολόγων μπορούν να βγουν εκτός ελέγχου κοιτώντας απλά το τί έγινε στις περιπτώσεις των 10ετών ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «εάν ήμουν ευρωπαίος υπουργός οικονομικών, αυτό που θα με κρατούσε ξύπνιο την νύχτα θα ήταν οτι είμαστε πολύ λιγότερο από 2% μακριά από την καταστροφή»

πηγη.http://www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου