Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ;Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΟΥ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙ.Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.ΣΤΟ ΦΩΝΑΖΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Η τρόικα «ανακρίνει» τους τραπεζίτες



Ενώπιον της τρόικας θα βρεθούν οι διοικήσεις των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών εντός της εβδομάδος, προκειμένου να δώσουν στοιχεία και εξηγήσεις για τη ρευστότητα του πιστωτικού συστήματος, και την κεφαλαιακή του επάρκεια, αλλά και να παρουσιάσουν τις εκτιμήσεις τους για τις επιδόσεις των τραπεζών που διοικούν στα stress tests, που θα πραγματοποιηθούν, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κατά τη διάρκεια του Μαΐου.

Το ζήτημα της ρευστότητας είναι μείζονος σημασίας για τις ελληνικές τράπεζες αυτή την περίοδο, καθώς άλλη πηγή άντλησης κεφαλαίων, πλην της Ε.Κ.Τ., δεν υπάρχει.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν δανειστεί 90,4 δισ. ευρώ και έναντι αυτών έχουν καταθέσει ως εγγυήσεις 144,5 δισ. ευρώ, αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες, και μάλιστα σε ένα περιβάλλον συνεχούς μείωσης των καταθέσεων.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η εγχώρια αποταμιευτική βάση υποχωρεί κατά 4 δισ. ευρώ περίπου σε μηνιαία βάση, με αποτέλεσμα στο πρώτο τετράμηνο της τρέχουσας χρήσης οι συνολικές εκροές να προσεγγίζουν τα 15 δισ. ευρώ.

Εάν σε αυτές τις συνθήκες προστεθεί και η ανάγκη για σταδιακή επιστροφή της παραπάνω ρευστότητας τους επόμενους μήνες (ήδη οι ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν 7,3 δισ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο του 2011), γίνεται κατανοητό ότι τα περιθώρια για τους Έλληνες τραπεζίτες στενεύουν συνεχώς.

Με τις καταθέσεις να μειώνονται, με τη ρευστότητα του συστήματος να εξαρτάται απολύτως από την Ε.Κ.Τ. και την ύφεση να βαθαίνει, το επερχόμενο stress test θα αποτελέσει μια σκληρή δοκιμασία για τις εγχώριες τράπεζες.

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή έχει ξεκαθαρίσει ότι στα φετινά τεστ αντοχής θα εξαιρεθούν από τον υπολογισμό των βασικών κεφαλαίων (Tier 1) τα υβριδικά κεφάλαια, ώστε να υπάρχει μια πιο «καθαρή» εικόνα των κεφαλαίων που πραγματικά μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα για την κάλυψη ζημιών.

Από αυτό τον κανόνα η Αρχή εξαιρεί τα υβριδικά κεφάλαια (προνομιούχες μετοχές) που έχουν παράσχει στις τράπεζες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τα οποία θα μετρούν για τον υπολογισμό του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Ένα πρόσθετο πρόβλημα με τους φετινούς ελέγχους, το οποίο τονίζεται από τους περισσότερους αναλυτές, είναι ότι αυτήν τη φορά η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή έχει ξεκαθαρίσει εκ των προτέρων ότι ακόμη και οι τράπεζες που θα περάσουν τον «πήχη» των ελέγχων θα κληθούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίων, εφόσον δεν περάσουν με επαρκή διαφορά, δηλαδή τουλάχιστον 2,25% από το ελάχιστο όριο.

Στο σύνολό του το τραπεζικό σύστημα εμφανίζεται καθησυχαστικό σε ό,τι αφορά στην επάρκεια κεφαλαίων και επισημαίνει τις πρόσφατες κεφαλαιακές ενισχύσεις που ολοκλήρωσαν στο σύνολό τους οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες.

Σημειώνεται ότι, εκτός από το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, στο μικροσκόπιο των ελέγχων της τρόικας, στο πλαίσιο έγκρισης της επόμενης δόσης του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης, ύψους 12 δισ. ευρώ, θα βρεθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με τα μέτρα ύψους 26 δισ. ευρώ (τουλάχιστον) έως το 2015, καθώς και το πακέτο αποκρατικοποιήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου