Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ;Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΟΥ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙ.Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.ΣΤΟ ΦΩΝΑΖΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Ο ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ ΖΕΙ.!!!ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ.ΤΟ ΒΡΑΔΥ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ.

Σε θρίλερ έχουν εξελιχθεί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και της τρόικας για την καταγραφή των μέτρων καθώς το πρόσθετο "πακέτο" για το 2012 δεν κλείνει. Σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκαν νέες περικοπές σε δημόσιες επενδύσεις, φάρμακα, άμυνα και δήμους και ζητείται πλέον να αποφασίσουν οι πολιτικοί αν θα συμπληρώσουν το «πακέτο» με παρεμβάσεις σε ειδικά μισθολόγια, σε συντάξεις ή με "ψαλίδι" σε δημόσιο και ΔΕΚΟ.

Η τρόικα για να δώσει το πράσινο φως για το PSI ζητά για το 2012 επιπλέον μέτρα αξίας 1,5% του ΑΕΠ (3,2 δισ. ευρώ). Ωστόσο, οι «κόκκινες» γραμμές των κομμάτων για το δημόσιο και τις επικουρικές, κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών για τα ειδικά μισθολόγια, αλλά και η αποτυχία παρεμβάσεων στις οποίες υπολόγιζε η κυβέρνηση (πχ εξοικονόμηση δαπανών από τους ΟΤΑ), προκάλεσαν αδιέξοδο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι βρέθηκαν μόνο τα 2,5 δισ. ευρώ. Αυτό έγινε δυνατό, βάζοντας πολύ βαθύ «χέρι» ακόμη και σε δαπάνες που δεν έπρεπε πλέον να περικοπούν ξανά, με κορυφαίο παράδειγμα το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή το μόνο αναπτυξιακό εργαλείο που έχει απομείνει στην Ελλάδα.

Το κλίμα περιέγραψε με δήλωσή του αργά χθες το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα ουπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος λέγοντας ότι «είναι τόσο σκληρή η διαπραγμάτευση που κλείνουμε συνεχώς μέτωπα και τα μέτωπα ανοίγουν σε άλλα σημεία. Είναι μια Λερναία Ύδρα». Πρόσθεσε ότι «επειδή κανείς δεν είναι Ηρακλής από μόνος του για να αντιμετωπίσει τη Λερναία Ύδρα πρέπει όλοι μαζί, χωρίς μικρότητες και χωρίς εξυπνακισμούς, να δώσουμε αυτή τη μάχη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περίπου 2,5 δισ. ευρώ των νέων μέτρων που ήδη συμφωνήθηκαν προέρχονται κυρίως από:

* περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων,
* μείωση 1 δισ. ευρώ στην φαρμακευτική δαπάνη (επιβολή ετήσιου πλαφόν στα 2,8 δισ. ευρώ),
* εξοικονόμηση περίπου 200 εκατ ευρώ (αντί για 500 εκατ ευρώ) από τους ΟΤΑ,
* μείωση στις αμυντικές δαπάνες και στα κοινωνικά επιδόματα.

Σήμερα οριστικοποιείται η «λίστα» των πιθανών επιπλέον μέτρων, αλλά και της εξοικονόμησης δαπανών που κάθε ένα θα φέρει ώστε οι ηγέτες να επιλέξουν ποια θα προσυπογράψουν για να κλείσει η «τρύπα» των περίπου 600 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτά θα περιλαμβάνονται προσαρμογές στα ειδικά μισθολόγια, άμεσα λουκέτα – απολύσεις σε ΔΕΚΟ και στο δημόσιο (αντί για μεταβατικό στάδιο εφεδρείας) αλλά και τα συνήθη «οριζόντια» μέτρα με επικρατέστερο νέες παρεμβάσεις στις συντάξεις...

Σημειώνεται ότι στο πακέτο δεν προσμετρούνται οι αλλαγές που προωθούνται στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα καθώς θεωρούνται «διαρθρωτικές», οι οποίες μάλιστα προκαλούν δημοσιονομικό πρόβλημα (μείωση εισφορών και φοροδοτικής ικανότητας).

Το σύνολο των μέτρων περιλαμβάνεται σε 15σέλιδο κείμενο που έχει διανεμηθεί από την Κυριακή στα κόμματα και αποτελεί τη βάση του μνημονίου. Το κείμενο θα «διορθωθεί» με βάση το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και θα περιλαμβάνει τα μέτρα που θα ληφθούν από εδώ και πέρα για το νέο δάνειο.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου