Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ;Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΟΥ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙ.Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.ΣΤΟ ΦΩΝΑΖΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ. Η ΤΡΟΪΚΑ ΔΙΑΤΑΖΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΑΣ(βουλευτες)ΕΚΤΕΛΟΥΝ.!!!

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας στο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη πρότεινε απολύσεις, αφού πρώτα γίνουν αξιολογήσεις, καθώς απέτυχε το μέτρο της εφεδρείας στο Δημόσιο. Αναμένεται εφεδρεία νούμερο 2 για τους πενηντάρηδες το 2012, μετά το ναυάγιο για 30.000 αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του χρόνου. Η αποχώρηση ενός στους δύο υπαλλήλους πρέπει να θεωρείται βέβαιη.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Σταύρος Δήμας ζήτησαν να εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι στα υπουργεία τους και ο Δημήτρης Ρέππας τούς απάντησε ότι θα πρέπει να κάνουν οριζόντιες αξιολογήσεις. Οι περισσότεροι υπουργοί, όμως, υποστήριζαν ότι πρέπει να «φύγουμε από τα οριζόντια μέτρα» και να «προχωρήσουμε με ορθολογικά και αξιολογικά κριτήρια».

Εκτός από το θέμα της εφεδρείας, που ήταν και το βασικό στη συνεδρίαση, συζητήθηκε και το πρόβλημα του ελλείμματος, καθώς η πορεία των εσόδων εξακολουθεί να είναι απογοητευτική και η τρόικα περιμένει από την κυβέρνηση Παπαδήμου προτάσεις για νέα μέτρα που θα καλύψουν τη «μαύρη τρύπα» των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, που προκύπτει από την αύξηση του ελλείμματος κατά 1% στο 10% του Α.Ε.Π..

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Δημήτρης Ρέππας αναφέρθηκε εκτενώς στο επιτελικό κράτος με ισχυρό συντονιστικό κέντρο και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, καθώς και σε ζητήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Αναφερόμενος και πάλι στην εφεδρεία, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε ότι το μέτρο επιλέχθηκε με ένα αντικειμενικό κριτήριο, προκειμένου να μην υπάρξει καν υποψία για μεροληψία, αλλά αυτό οδηγεί σε ανορθολογισμό, δυσλειτουργίες και αδικίες.

Ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων με οριζόντιες διαδικασίες και λόγω συνταγματικής επιταγής αλλά και για να μην οδηγηθεί το κράτος σε κατάρρευση και επανέλαβε ότι το πολιτικό μήνυμα της εργασιακής εφεδρείας, που συνίσταται στο ότι δεν είναι ταμπού η απομάκρυνση ή η κατάργηση θέσεων στο Δημόσιο, έχει εκπεμφθεί.

Αρκετοί υπουργοί, επικαλούμενοι προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον χώρο της αρμοδιότητάς τους με την απομάκρυνση χρήσιμων υπαλλήλων, ανέφεραν ότι το μέτρο της εφεδρείας απέτυχε.
Ο κ. Ρέππας κάλεσε τους συναδέλφους του να στείλουν τις προτάσεις του κάθε υπουργείου στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, προκειμένου να γίνει σωστή αναδιοργάνωση των δομών καθώς και αξιοποίηση των υπαλλήλων μέσω της κινητικότητας.


Τόνισε, όμως, ότι η μόνη σωστή πολιτική είναι εκείνη της αξιολόγησης, η οποία -όπως είπε- θα έπρεπε να εφαρμόζεται εδώ και χρόνια.

Αναλύοντας επακριβώς το πλαίσιο, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε ότι «απολύσεις θα μπορούσαν να γίνουν μόνον εφόσον υπηρετούν μια συνολική ποιοτική μεταβολή της δημόσιας διοίκησης και κατόπιν αξιολόγησης με αυστηρά κριτήρια όλων των δομών της διοίκησης και των προσώπων. Υπάρχουν υπηρεσίες που δεν είναι χρήσιμες και υπάλληλοι που δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους, αλλά αναζητούμε τη μέθοδο, τη διαδικασία αξιολόγησης των υπαλλήλων».


Ο υπουργός δεν απέκλεισε ακόμη την παράταση του χρόνου της εφεδρείας, ώστε να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα το 2012, και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν τα κριτήριά της και να συμπεριλάβουν εργαζομένους σε κατώτερα όρια ηλικίας, διευρύνοντας έτσι τη δεξαμενή των υπαλλήλων που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο πρόσωπό τους το μέτρο, στην περίπτωση βέβαια που κάτι τέτοιο ζητηθεί από την τρόικα, η οποία αναμένεται να αξιολογήσει τα αποτελέσματα τον Ιανουάριο.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης χαρακτήρισε την εφεδρεία ως ένα «δραστικό μέτρο», το οποίο «ρίχνει κάστρα και σπάει ταμπού» και παράλληλα παραδέχθηκε ότι τα αποτελέσματα είναι μέχρι στιγμής πτωχά.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους, παρότι δήλωσε πως στη συνάντηση που είχε με την τρόικα δεν ζητήθηκαν επίσημα απολύσεις υπαλλήλων, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν απολύσεις.

«Η κυβέρνηση λέει ''όχι'' σε απευθείας απολύσεις και ''ναι'' μόνο σε απολύσεις με σχέδιο, κριτήρια και αξιολόγηση, που θα βοηθούν στη μεταρρύθμιση του κράτους και υπό την προϋπόθεση να έχει προηγηθεί μελέτη για το προσωπικό και τις ειδικότητες», κάτι για το οποίο χρειάζεται χρόνος, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός εμφανίστηκε εκνευρισμένος με την τοποθέτηση του Πολ Τόμσεν για έξοδο εργαζομένων με μη οικειοθελείς αποχωρήσεις.

«Ας μας πουν τι να κάνουμε και όχι να βάζουν μόνο στόχους. Θέτει θέμα απολύσεων με τρόπο που δεν προϋποθέτει λήψη μέτρων κοινωνικής προστασίας».

Σε ό,τι αφορά στις εξαιρέσεις από το μέτρο της εφεδρείας, υπήρξαν υπουργοί που αναφέρθηκαν, περιπτωσιολογικά και για πολύ μικρό αριθμό υπαλλήλων λόγω της φύσης του έργου τους, σε εξαιρέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου