Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ;Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΟΥ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙ.Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.ΣΤΟ ΦΩΝΑΖΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Ένα μήνα προθεσμία έδωσε η τρόικα στην κυβέρνηση ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ.

Ένα μήνα προθεσμία έδωσε η τρόικα στην κυβέρνηση για να φέρει αποτελέσματα σε φοροδιαφυγή, εφεδρεία, ΔΕΚΟ, εργασιακό, ασφαλιστικό, αποκρατικοποιήσεις και επενδύσεις.

Η τρόικα έχει ανακοινώσει την αναχώρησή της σήμερα, μετά από ένα ακόμη ραντεβού με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, χωρίς όμως να έχει λύσει κανένα από τα ανοικτά θέματα του Μνημονίου. Ήρθε για να καταγράψει την κατάσταση και περιμένει έργο έως τις 15- 20 Ιανουαρίου για να αρχίσει το κρίσιμο στάδιο υπογραφής του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης.

Η μεγαλύτερη ανησυχία των δανειστών είναι ότι δεν τίθεται πλέον μόνο θέμα καθυστερήσεων αλλά και έντονων εσωκομματικών αντιπαραθέσεων για τα μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί (όπως η εφεδρεία), με τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών να ανοίγει το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης.

Στο δημοσιονομικό πεδίο διαπιστώθηκε ότι η ύφεση μπορεί να είναι μεγαλύτερη, να ξεπεράσει το 6% και το έλλειμμα προς το παρόν οδεύει προς το 10% του ΑΕΠ (αντί για 9% του ΑΕΠ). Η κυβέρνηση υποσχέθηκε νέα ομάδα κρούσης κατά της φοροδιαφυγής, και επιχείρησε να πείσει ότι θα φέρει έσοδα και θα συγκρατήσει τις δαπάνες των ταμείων και του τομέα υγείας που έχουν εκτοξευθεί.

Η τρόικα φέρεται να επιμένει σε ταχύτερη υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να μειωθεί από αυτό το πεδίο η κρατική δαπάνη, με επίκεντρο το άμεσο λουκέτο δεκάδων ΔΕΚΟ και φορέων, την εφεδρεία 30.000 υπαλλήλων φέτος, τις αλλαγές στα ασφαλιστικά ταμεία (επικουρικές, εφάπαξ, βαρέα, αναπηρίας) και τις αποκρατικοποιήσεις.

Πάντως, στο χθεσινόθυελλώδες υπουργικό συμβούλιο στο οποίο η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από την εφεδρεία, έδειξε ότι δεν έχει διασφαλιστεί ακόμη η βούληση της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις «εντολές» της τρόικας. Θα ακολουθήσουν άλλες δύο συνεδριάσεις την επόμενη εβδομάδα με επίκεντρο το φλέγον θέμα του εργασιακού και την ανάπτυξη.

Μία πρώτη ένδειξη των εκκρεμοτήτων θα δώσει η ανακοίνωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου το πιθανότερο στην αρχή της επόμενης εβδομάδας. Προς το παρόν διαθέσιμη είναι μία λιτή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών με τα μέτρα που θα περιέχει τα οποία δημιουργούν πιο πολλές απορίες από αυτές που λύνουν.

Το βέβαιο είναι ότι θα αποτελεί μία «σκούπα» μεγάλου μέρους των «εκκρεμοτήτων» που ζητά η τρόικα: το τέλος επί των ακινήτων, την συνταξιοδότηση δημοσίων υπαλλήλων, τους εργαζομένους με καθεστώς αορίστου χρόνου, την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τον ΕΟΠΥΥ, τις απαιτήσεις ασφαλιστικών φορέων έναντι των φαρμακευτικών εταιρειών και την αγορά ενέργειας.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου