Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ;Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΟΥ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙ.Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.ΣΤΟ ΦΩΝΑΖΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Απολύσεις το 2013 των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και φορείς που θα κλείσουν από το νέο έτος.

Απολύσεις 14.545 εφέδρων το 2013 των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και φορείς που θα κλείσουν από το νέο έτος, μαζικές συνταξιοδοτήσεις και ρήτρα για πρόσθετες απολύσεις αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την τρόικα.

Η χθεσινή σύσταση του εκπροσώπου της τρόικας Poul Thomsen να κινηθεί επιθετικά η κυβέρνηση σε καταργήσεις περιττών κρατικών οργανισμών και σε μη εθελοντικές αποχωρήσεις από το Δημόσιο, έδωσε το στίγμα των συζητήσεων που έχουν εδώ και καιρό ξεκινήσει μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών με επίκεντρο την συρρίκνωση του δημοσίου και τις απολύσεις στο δημόσιο. Σύμφωνα με το σχέδιο προσλήψεων - αποχωρήσεων που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση την περίοδο 2010-2015 θα πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 22,4% από τις 775.994 σε 602.472 άτομα.

Με βάση το συγκεκριμένο σχέδιο, το 2015 η απασχόληση στο ελληνικό δημόσιο θα είναι μία από τις χαμηλότερες στην ΕΕ. Θα περιοριστεί σε επίπεδα που σήμερα έχουν χώρες όπως η Τσεχία και η Σλοβακία και το κόστος μισθοδοσίας θα διαμορφωθεί στο 9% του ΑΕΠ.

Η τρόικα ζητά έως το τέλος του έτους να οριστικοποιηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο, να ανακοινωθεί δημοσίως και να δεσμευθεί για την εφαρμογή του η κυβέρνηση. Ήδη το Μνημόνιο προβλέπει νέο κύκλο λουκέτων - απολύσεων για το 2012 (πέρα από τις 46 ΔΕΚΟ και φορείς που πρέπει να κλείσουν ή να συγχωνευθούν το 2011).

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορεί να «περάσει» από το σημερινό πολιτικό σχήμα μία απόφαση για τόσο μεγάλο περιορισμό του δημοσίου. Τα ίδια στελέχη αναρωτιούνται ακόμη και για το κατά πόσο μπορεί ο σχεδιασμός αυτός να οδηγήσει σε ένα κράτος το οποίο θα λειτουργεί αποδοτικά.

Ειδική σημασία έχει μία δικλείδα ασφαλείας που ζητά η τρόικα και μπορεί να οδηγήσει σε μαζικότερες απολύσεις. Αν κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών επαναληφθεί ό,τι έγινε φέτος, δηλαδή οι αποχωρήσεις – συνταξιοδοτήσεις αντισταθμιστούν από... πλάγιες προσλήψεις, τότε η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη σε ισόποση, πρόσθετη μείωση του αριθμού των εργαζομένων σε αυτή.

Το πρόγραμμα μείωσης των εργαζομένων θα συνδυαστεί με την δέσμευση έναντι της τρόικας για νέο κύμα συρρίκνωσης φορέων του ευρύτερου δημοσίου εντός του 2012 αλλά και αναδόμησης των υπηρεσιών των υπουργείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο για τον περιορισμό κατά 173.522 των εργαζομένων προβλέπει ότι:

* Συνταξιοδότηση 135.028 δημοσίων υπαλλήλων που πληρούν τις προϋποθέσεις έως το 2015.

* Συνταξιοδότηση μετά από καθεστώς εργασιακής εφεδρείας και άλλα συνταξιοδοτικά κίνητρα 15.148 υπαλλήλων τη διετία 2012- 2013.

* Οριστική απόλυση το 2013 των 14.545 εργαζομένων που τέθηκαν ή θα τεθούν φέτος σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

* Επαναπρόσληψη το 2013 μόνο 1.045 εργαζομένων που θα τεθούν φέτος σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

* Μετάταξη 2.883 εργαζομένων από ΔΕΚΟ- φορείς που βάζουν λουκέτο ή συρρικνώνονται με το κύμα του 2011 και κατάργηση του ανάλογου δικαιώματος για τους φορείς – ΔΕΚΟ που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου