Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ;Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΟΥ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙ.Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.ΣΤΟ ΦΩΝΑΖΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΕΙΩΣΕ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΣΤΟ 1,25.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια τριμήνου στο 1,25%, σε μία κίνηση έκπληξη την Πέμπτη (3 Νοεμβρίου), ενεργώντας γενναία για την υποστήριξη της παραπαίουσας οικονομίας της ευρωζώνης στην πρώτη συνάντηση υπό την προεδρία του Mario Draghi.

Ο Ιταλός τραπεζίτης βρέθηκε σε δύσκολη θέση την πρώτη την εβδομάδα στο τιμόνι της ΕΚΤ, με τους ηγέτες της ευρωζώνης να σχεδιάζουν ένα μέλλον χωρίς την Ελλάδα, και με την αδυναμία διαμόρφωσης οικονομικής πολιτικής στη πατρίδα του να απειλεί να σπρώξει την Ιταλία στο μάτι του κυκλώνα.

Αλλά δε δεσμεύτηκε στην κλιμάκωση του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αγορά ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι… αργή ανάπτυξη η οποία εξελίσεται σε ήπια ύφεση μέχρι το τέλος του χρόνου.» δήλωσε ο Draghi σε συνέντευξη τύπου.

«Μία σημαντική αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για τη μέση αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ μέχρι το 2012 είναι πολύ πιθανή» πρόσθεσε.

Οι παγκόσμιες αγορές ανέκαμψαν μετά από αυτή την ανακοίνωση, η οποία συνέπεσε με την απόφαση του έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να ακυρώσει το δημοψήφισμα σχετικά με τον ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης προς τη χώρα του.

Η απόφαση να μειώσει τα επιτόκια ήταν απροσδόκητη και παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στις 17 χώρες μέλη της ευρωζώνης παρέμεινε στο 3% για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, αρκετά πάνω από το στόχο της ΕΚΤ για 2%.

Ο Ντράγκι δήλωσε ότι η ΕΚΤ περιμένει μείωση του πληθωρισμού κάτω από το 2% το επόμενο έτος.

«Τι αρχή! Είναι εμφανές ότι η ΕΚΤ έχει κολλήσει τον ιό της κρίσης και κάνει ότι μπορεί για να αποφύγει μία πλήρη ύφεση.» δήλωσε ο οικονομολόγος του ING Carsten Brzeski.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες είπε είναι προετοιμασμένοι για μία πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ώστε να διαφυλαχθεί η 12ετής πορεία του κοινού νομίσματος, εάν η Αθήνα δεν αποφασίσει σύντομα να εφαρμόσει το σχέδιο διάσωσης, βάζοντας την Ιταλία,την Ισπανία ακόμα και τη Γαλλία στο στόχαστρο των αγορών.

Μετά την πρώτη του συνέντευξη τύπου ως πρόεδρος της ΕΚΤ ο κ. Draghi, μετέβει στις Κάννες για τη σύνοδο των G20.

Το τελεσίγραφο της Ευρώπης προς την Ελλάδα, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με το σχέδιο διάσωσης, βάθυνε την κρίση και αύξησε την πίεση προς την ΕΚΤ, την οποία πολλοί αναλυτές βλέπουν ώς το μόνο θεσμό με αρκετή δύναμη για να ηρεμήσει τα πράγματα.

Καμία αλλαγή στην αγορά ομολόγων
Ο Draghi δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων, ένα αμφιλεγόμενο εργαλείο, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα την παραίτηση δύο γερμανών αξιωματούχων, θα επιταχυνθεί παρά το χάος στην Ελλάδα, το οποίο απειλεί να παρασύρει τις κατά πολύ μεγαλύτερες οικονομίες της Ιταλίας και της Ισπανίας.

«Το πρόγραμμά μας για τη διασφάλιση των αγορών έχει τρία χαρακτηριστικά : είναι προσωρινό, είναι περιορισμένο, και είναι δικαιολογημένο ώς προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της λειτουργείας των νομισματικών δικτύων» δήλώσε.

Ο Draghi διαδέχτηκε τον γάλλο Jean-Claude Trichet, ως επικεφαλής της ΕΚΤ την Τετάρτη – μέρα κατά την οποία η ΕΚΤ αγόρασε ισπανικά και ιταλικά ομόλογα αλλά μόλις μετά βίας κατάφερε να καλύψει την αύξηση των επιτοκίων της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ της πρόθεσης του κερδίσει την εύνοια της Γερμανίας και την πρόθεση της ΕΚΤ να παρέμβει προκειμένου να μειώσει τα επιτόκια της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Οι βασικοί επενδυτές πρέπει να πληρώσουν προκειμένου να κρατήσουν το ιταλικό και το γαλλικό δεκαετές χρέος πάνω από το όριο δήλωσε την Πέμπτη η γερμανική Bunds με τα σημάδια κατάρρευσης της ελληνικής κυβέρνησης να πληθαίνουν.

Ο Trichet είχε δώσει ενδείξεις ότι η ΕΚΤ θα δεχόταν να σταματήσει την αγορά ομολόγων σε περίπτωση που το ταμείο στήριξης της ευρωζώνης, το EFSF, είχε τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στις χρηματαγορές.

Ο Draghi δήλωσε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Απόψεις
Η βρετανίδα φιλελεύθερη ευρωβουλευτής και πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Sharon Bowles τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι η μείωση των επιτοκίων είναι «μια θαρραλέα κίνηση του νέου προέδρου Mario Draghi και δείχνει ότι μπορούμε να εμπιστευτούμε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο να κάνει από την πλευρά της αυτό που πρέπει για τη σταθερότητα του ευρώ».

«Η οικονομική κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη εξαιτίας των εκτυλισσόμενων εξελίξεων αναφορικά με την ελληνική διάσωση και το δημοψήφισμα. Επίσης αποδεικνύεται δύσκολο να προωθηθεί η ανάπτυξη και οι κινήσεις ενάντια σε αυτό, όπως είναι η μείωση των επιτοκίων, είναι πολύ χρήσιμες», πρόσθεσε.

Η γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Bernadette Ségol είπε: «Η σημερινή μείωση μπορεί μόνο να αποτελέσει μια αρχή για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση. Δεν αντισταθμίζει πλήρως τις λανθασμένες αποφάσεις που λήφθηκαν την άνοιξη, τις οποίες και επικρίνουμε».

«Η αβεβαιότητα για την προοπτική ανάπτυξης και απασχόλησης πρέπει να είναι η προτεραιότητα. Η Ευρώπη δεν πρέπει να περιπέσει σε διπλή ύφεση», πρόσθεσε.

Ο Michael Kemmer, επικεφαλής της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών προειδοποίησε ότι η μείωση των επιτοκίων θα έχει περιορισμένη επίδραση. Αντίθετα, είπε, «θα απαιτηθούν πειστικές μεταρρυθμίσεις στις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος».

Ιστορικό
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χαρακτηρίστηκε ως ο μοναδικός σωτήρας της Ευρώπης, ακολουθώντας μια πολιτική αγοράς ομολόγων, ένα μέτρο για το οποίο επικρίθηκε έντονα από αναλυτές και άλλους κεντρικούς τραπεζίτες χαρακτηρίζοντάς το ως «αυτοκαταστροφικό».

Τον Αύγουστο, η ΕΚΤ προέβη στην μεγαλύτερη αγορά ομολόγων στην ιστορία της. Αγόρασε ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, σε μια κίνηση να προστατέψει τις δύο χώρες από τις πιέσεις των αγορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου