Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ;Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΟΥ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙ.Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.ΣΤΟ ΦΩΝΑΖΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ.ΑΠΟ ΤΟ *ECONOMIST*


Η κρίση του ευρώ έχει γίνει τόσο σοβαρή, τόσο απειλητική και τόσο ασταμάτητη που ακόμη και η συζήτηση για τη διάσωση του κοινού νομίσματος το μόνο που καταφέρνει είναι να ενισχύει τον πανικό στις αγορές, αναφέρει το περιοδικό Economist σε προδημοσίευση αυριανού του άρθρου με τίτλο «Πως θα σωθεί το ευρώ».

Οι επενδυτές έχουν καταλάβει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι απρόθυμοι να πράξουν αυτά που πρέπει, προσθέτει ο Economist.

Ωστόσο εκτός και αν οι πολιτικοί ενεργήσουν γρήγορα για να πείσουν τον κόσμο ότι η επιθυμία τους να διατηρήσουν το ευρώ είναι μεγαλύτερη από την ικανότητα της αγοράς να ποντάρει κατά του νομίσματος, το ευρώ είναι αντιμέτωπο με την καταστροφή.

Δεν κινδυνεύει μόνο το ευρώ, αλλά και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, σημειώνεται χαρακτηριστικά στο άρθρο του Economist.

Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι τόσα πολλά εξαρτώνται από την ηγεσία των Ευρωπαίων πολιτικών που συνεχώς διαφωνούν και διαρκώς υποτιμούν τους κινδύνους που έχουν να αντιμετωπίσουν.

Όμως ο μόνος τρόπος να σταματήσει ο φαύλος κύκλος είναι μία δράση ανώτερης συλλογικής βούλησης από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να εφαρμόσουν μία δέσμη οικονομικών μέτρων για την επίλυση της κρίσης και να θέσουν τη διακυβέρνηση της ένωσης σε πιο ισχυρές βάσεις.

Η διάσωση πρέπει να περιέχει τέσσερις άμεσες κινήσεις.

Πρώτα, πρέπει να αποσαφηνιστεί ποιες από τις κυβερνήσεις της Ευρώπης θεωρούνται ότι έχουν στερέψει από ρευστότητα και ποιες είναι χρεοκοπημένες, να προσφερθεί απεριόριστη στήριξη στις φερέγγυες κυβερνήσεις και να γίνει αναδιάρθρωση των χρεών εκείνων που δεν μπορούν ποτέ να τα αποπληρώσουν.

Δεύτερον, πρέπει να ενισχυθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να αντέξουν μία κρατική χρεοκοπία.

Τρίτον, πρέπει να υπάρξει μεταστροφή της μακροοικονομικής πολιτικής της Ευρωζώνης από την εμμονή δημοσιονομικών περικοπών προς μία ατζέντα με βασικό γνώμονα την ανάπτυξη.

Τέλος, πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία σχεδιασμού ενός νέου συστήματος για να μην ξανασυμβεί ποτέ μία τέτοια κρίση, ωστόσο μία τέτοια απόφαση θα χρειαστεί αρκετό καιρό να ολοκληρωθεί. Θα συμπεριλαμβάνει νέες συνθήκες και εγκρίσεις από τα κοινοβούλια και τους ψηφοφόρους.

Όλα τα υπόλοιπα θα πρέπει να αποφασισθούν άμεσα με σαφή σκοπό οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η ΕΚΤ να δράσουν από κοινού για να δοθεί ένα τέλος στο φαύλο κύκλο του πανικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου