Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ;Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΟΥ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙ.Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.ΣΤΟ ΦΩΝΑΖΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ *ΠΑΤΟ*

Τραγικές οι απώλειες και στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Πάνω από 600 μονάδες έχασε ο Dow.
Τους ασκούς του Αιόλου άνοιξε η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης S&P, δίνοντας τροφή στο παγκόσμιο sell off που πραγματοποιείται εδώ και έντεκα περίπου ημέρες. Η προσπάθεια ανατροπής του κλίματος στις ευρωαγορές από την απόφαση της ΕΚΤ να επανενεργοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων έπεσε στο κενό μετά το sell off της Wall. Οι αγορές αντεπιτέθηκαν αγνοώντας επιδεικτικά τις ομοβροντίες καθησυχασμού των επενδυτών από την G8 και την G20 και ως εκ τούτου η ψυχολογία των επενδυτών κατρακύλησε στο ναδίρ και το ξεπούλημα εντάθηκε καθώς εκφράζονται φόβοι πως η αναταραχή θα οδηγήσει αρκετούς επενδυτές σε έστω και προσωρινή στρατηγική "no risk at all", γεγονός που ενδεχομένως ασκήσει πιέσεις και στο χρυσό που τις τελευταίες ημέρες αποτέλεσε καταφύγιο.

Την πιο κρίσιμη συνεδρίαση της διεξάγει σήμερα η Wall Street μετά την ιστορική και πρωτοφανή απόφαση της S&P να υποβαθμίσει την αμερικανική οικονομία και την απειλή να ακολουθήσουν Fitch και Moody’s στο πλαίσιο του ανηλεούς πολέμου για το ποιος έχει το πάνω χέρι. Μετά την ομιλία του Αμερικανού προέδρου, ο Dow Jones έχασε 5,35% στις 10.833 μονάδες, o S&P 500 υποχώρησε κατά 6,66% στις 1.119 και ο Nasdaq κατά 6,71% στις 2.358 μονάδες.

Αξιοσημείωτη είναι η πτώση στις αμερικανικές τράπεζες, αφού στο -19% βρέθηκε η μετοχή της Citigroup και στο -22% της Bank of America

Στην Ευρώπη ο FTSE υποχώρησε κατά 3,39% στις 5.069 μονάδες, ο DAX έχασε 5,02% στις 5.923 μονάδες και ο CAC βρέθηκε στις 3.125 μονάδες με απώλειες 4,68%. Πτωτικά κατά 2,35% και 2,44% αντίστοιχα τα χρηματιστήρια του Μιλάνου και της Μαδρίτης, παρά τα αρχικά τους κέρδη που στήριξαν το μίνι ράλι των τραπεζών.

Το "γάντι" πέταξε στους οίκους αξιολόγησης ο Αμερικανός πρόεδρος Μ. Ομπάμα, κατά το έκτακτο σημερινό διάγγελμα του, αναφέροντας πως ότι αξιολόγηση ανακοινωθεί για την αμερικανική οικονομία αυτή θα έχει πάντα την άριστη. Έχουμε την καλύτερη οικονομία, τους καλύτερους επιχειρηματίες και την καλύτερη παιδεία στον κόσμο. Τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας είναι διαχειρίσιμα, και γι' αυτά θα ληφθούν αποφάσεις μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ο Ομπάμα έδωσε και μία γεύση για το τι προωθείται από την κυβέρνηση καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να συγκλίνουν και να λάβουν αποφάσεις που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την οικονομία. Ανάμεσα στις αποφάσεις που επρόκειτο να ληφθούν είναι η φορολογική μεταρρύθμιση, η μείωση των εργασιακών αμοιβών, αλλαγές στις δαπάνες περίθαλψης, οι οποίες θα έχουν στόχο τη δημοσιονομική ισορροπία.

Πέρα από την κρίση του χρέους, το ήδη βαρύτατο κλίμα έρχονται να δυναμιτίσουν φόβοι για επερχόμενη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας και επιβράδυνση της παγκόσμιας.

Λάδι στη φωτιά έριξε πρόβλεψη της Bank of America που φοβάται πως θα υπάρξει νέα υποβάθμιση από την S&P τον Νοέμβριο, ενώ σε σημείωμα της η HSBC επισημαίνει πως η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι άσχημη και συνεχώς επιδεινώνεται. Το θέμα του ύψους του χρέους δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα σημειώνει, τονίζοντας πως τα άσχημα μακροοικονομικά στοιχεία φέρνουν την αμερικανική οικονομική ηγεσία σε ολοένα και πιο δύσκολη θέση

Σύμφωνα με σημερινές εκτιμήσεις της S&P πάνω από τρεις στις δέκα πιθανότητες υπάρχουν για χρεοκοπία των Ηνωμένων Πολιτειών το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα μέσα στους επόμενους 6 – 24 μήνες,

Ένα από τα προβλήματα που θα ανακύψουν στην Ασία είναι πως οι ασιατικές τράπεζες έχουν το 15 με 10% των δανείων τους σε δολάρια, σύμφωνα με την Maquire και ως εκ τούτου η οποιαδήποτε αναταραχή με το δολάριο θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πιστωτική επέκταση, ενώ σύμφωνα με την Deutsche Bank πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και όσες τράπεζες έχουν εκδώσει ομολογιακά σε δολάρια.

Τα εμπορεύματα συνεχίζουν να διευρύνουν τις απώλειες τους με τους επενδυτές να φοβούνται νέα επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Εν τω μεταξύ ο δείκτης επενδυτικού κλίματος της ευρωζώνης κατρακύλησε τον Αύγουστο στo χαμηλότερo επίπεδό του από τον Σεπτέμβριο του 2009, εξαιτίας των ανησυχιών ότι κυβερνήσεις και διεθνείς θεσμοί αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, σύμφωνα με νεώτερη έρευνα.Το ερευνητικό ινστιτούτο αγοράς Sentix είπε τη Δευτέρα ότι ο βασικός του δείκτης υποχώρησε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί, στο -13,5 τον Αύγουστο από 5,3 τον Ιούλιο, ένδειξη χειρότερη ακόμη και από την χαμηλότερη εκτίμηση οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει πτώση στο 1,9.

πηγη.http://www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου