Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ;Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΟΥ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙ.Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.ΣΤΟ ΦΩΝΑΖΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

20 χρονια πριν. Τα σχολια δικα σας.!!!

ΑΠΟ PETER OBORN ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΡΟΝΕΣΣΑ Μάργκαρετ Θάτσερ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ DAILY TELEGRAPH
Την επόμενη εβδομάδα θα είναι 20 χρόνια από την Μάργκαρετ Θάτσερ έπεσε.Πίεση είχε κτίριο σε μια σειρά μέτωπα, αλλά το θέμα το οποίο καταστράφηκε της τελικά ήταν η ακόμα-να-να-γεν ευρώ. Στο τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου 1990, ταξίδεψε σε μια ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στη Ρώμη, όπου το όνειρο Ζακ Ντελόρ »της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης ήταν ψηλά στην ημερήσια διάταξη. Αλλά ενώ η κ. Θάτσερ ήταν καταπολέμηση μοναχικός μάχη της ενάντια στον μελλοντικό ενιαίο νόμισμα στο εξωτερικό, ήταν να υπονομευθεί θανάσιμα στο σπίτι. Geoffrey Howe, αμείλικτος επικριτής του γραφείου της, πήγε στην τηλεόραση για να πει ο ερευνητής Brian Walden ότι κατ 'αρχήν η Βρετανία δεν αντιτάχθηκε στο ευρώ.

Σε Commons δήλωσή της μετά την επιστροφή στο σπίτι, αναγκάστηκε να χαστούκι Howe κάτω: «αυτή η κυβέρνηση πιστεύει στην στερλίνας." Howe παραιτήθηκε, και ημέρες αργότερα παρέδωσε την περίφημη ομιλία από το πίσω πάγκους που έθεσε σε κίνηση έναν διαγωνισμό ηγεσίας.

Σήμερα, η αυτοβιογραφία της Μάργκαρετ Θάτσερ, δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1993, διαβάζεται σαν μια προφητεία. Αυτό δείχνει πόσο βαθιά και με ό, τι εξαιρετική σοφία είχε εξετάσει τις προτάσεις Delors, για το ενιαίο νόμισμα.Επιτακτική ένσταση της δεν ήταν απερίσκεπτη ή ξενοφοβική, όπως μετέπειτα κριτικοί έχουν επανειλημμένα υποστήριξε.

Ήταν οικονομική. Ακριβώς πίσω στο 1990, η κ. Θάτσερ προέβλεπε με σαφήνεια την οδυνηρή καταστροφή ήταν βέβαιο ότι θα προκαλέσει. Καταγράφει την αυτοβιογραφία της με τον τρόπο που προειδοποίησε Τζον Μέιτζορ, του ευρώ φιλικό καγκελάριος της του Υπουργείου Οικονομικών, ότι το ενιαίο νόμισμα δεν θα μπορούσε να φιλοξενήσει τις δύο βιομηχανικές υπερδυνάμεις όπως η Γερμανία και μικρότερες χώρες όπως η Ελλάδα. Η Γερμανία, η πρόβλεψη Θάτσερ, θα φοβική για τον πληθωρισμό, ενώ το ευρώ θα αποδεικνυόταν μοιραία για τις φτωχότερες χώρες, διότι θα «καταστρέψει αναποτελεσματικές τις οικονομίες τους».

Είναι σαν, όλα αυτά τα χρόνια, ο βρετανός πρωθυπουργός κατείχε μια κρυστάλλινη σφαίρα που της επέτρεψε να προβλέψει τα καταστροφικά γεγονότα του προηγούμενου έτους ή έτσι στην Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία.Πράγματι, είναι μια από τις τραγωδίες της ευρωπαϊκής ιστορίας ότι ο κόσμος επέλεξε να μην την πιστεύουν. Πρόεδρος Mitterrand της Γαλλίας και ο Καγκελάριος Κολ της Γερμανίας απέρριψε λόγια της για την προσοχή. Και όταν η κ. Θάτσερ εκδιώχθηκε από το γραφείο το 1990, μια κρίσιμη φωνή χάθηκε, και μια νέα συναίνεση άρχισαν να σχηματίζονται στη Βρετανία υπέρ του ευρώ.

Αυτή η συναίνεση τεντωμένο σε όλο το φάσμα του το βρετανικό κατεστημένο.Πήρε το Νέο Εργατικό Κόμμα του Τόνι Μπλερ και το σύνολο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Πάντι Άσνταουν. Η CBI βγήκε για το ευρώ, και το ίδιο έκανε τα συνδικάτα. Το Υπουργείο Εξωτερικών ήταν δογματικά φιλο-ενιαίο νόμισμα.Κορυφαίοι επιχειρηματίες, όπως ο Peter Sutherland (πρόεδρος της BP και της Goldman Sachs International) και η μόδα-συνειδητή Richard Branson ήταν σαφώς υπέρ. Οι Financial Times, μια εφημερίδα της οποίας η απόφαση αυτή έχει λάθος σε κάθε μεγάλο οικονομικό ζήτημα των τελευταίων 40 ετών, ήταν ένας άλλος υποστηρικτής.

Αυτή η συναίνεση ήταν ακόμη πιο ισχυρό, επειδή περιείχε συντηρητικό μεγιστάνες. Η Βρετανία στην εκστρατεία για την Ευρώπη, που διαθέτει μια φιλόδοξη νεαρή των Φιλελευθέρων Δημοκρατών που ονομάζεται Ντάνι Αλέξανδρος, τώρα ο Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Οικονομικών, ξεκίνησε το 1999. Ken Clarke και ο Michael Heseltine ύπουλα μίλησε μαζί με τον Τόνι Μπλερ και ο Peter Mandelson.

«Το τίμημα που θα πληρώσει", ανακοίνωσε ο κ. Mandelson, «σε απώλεια των επενδύσεων και της απασχόλησης στην Βρετανία θα ήταν ανυπολόγιστες." Αυτός προβλέπεται ότι "έξω από το ευρώ, δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για την προστασία της βιομηχανίας από τις αποσταθεροποιητικές διακυμάνσεις στην αξία της στερλίνας. "Ο Michael Heseltine μίλησε αποκαλυπτικά για τις τρομακτικές συνέπειες για τους Βρετανούς ανταγωνιστικότητας εκτός του ευρώ. Chris Huhne, τώρα Lib Dem υπουργό, ήταν τραυματίζοντας περίπου ευρωσκεπτικιστές που προειδοποίησε ότι η είσοδος στο ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει η ιρλανδική οικονομία να υπερθερμανθεί - προειδοποιήσεις που αποδείχθηκε ότι είναι πολύ ακριβή.

Ιρλανδός Niall Fitzgerald, Πρόεδρος του βιομηχανικού γίγαντα Unilever, πρόβλεψη βρετανική οικονομική εξάλειψη έξω από το ευρώ. Σε μια σκοτεινή ειρωνεία, είναι πατρίδα του που αντιμετωπίζει τώρα εξάλειψη. Αυτοί που αμφισβήτησαν αυτή τη συναίνεση ήταν γελοιοποιήθηκε. Ακόμα και William Hague, τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης, η οποία ελήφθη αυτή περιφρονητική αντιμετώπιση. Χάγης έκανε μια σειρά από ομιλίες οι οποίες, ξαναδιαβάστε σήμερα, αντίπαλος της Μάργκαρετ Θάτσερ στην πρόγνωση τους. Προέβλεψε ότι η ένταξη «θα οδηγήσει σε τεράστια φράγματα και βαθιά ύφεση". Χάγης chillingly πρόσθεσε ότι «το ενιαίο νόμισμα είναι μη αναστρέψιμη. Θα μπορούσε κανείς να βρει τον εαυτό του παγιδευμένος στο οικονομικό ισοδύναμο ενός φλεγόμενου κτιρίου χωρίς εξόδους ». Σημείωσε ότι η ένταξη του ευρώ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια« πλήρη άνθηση τραπεζικών και χρηματοπιστωτική κρίση. "

Κανείς δεν άκουσε, πολλοί χλεύασαν, και της Χάγης είχε κατηγορηθεί σύροντας το Συντηρητικό κόμμα προς τα δεξιά. Το BBC, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της φιλο-ευρωπαϊκή συμμαχία, έπαιξε πλήρως το ρόλο της σε κριτικούς περιθωριοποίησης, όπως η Χάγη. Η κρατική εθνικό ραδιοτηλεοπτικό εξεταστούν από την Tory ηγέτης με μανιβελών και ξενόφοβους. Αντίθετα, οι υποστηρικτές του ευρώ ήταν πάντα παρουσιάζεται ως mainstream και λογική.

Αλλά είναι ομιλίες της Χάγης, που έχουν αντέξει τη δοκιμασία του χρόνου, ενώ η ευερέθιστη expostulations του Heseltine, Μπλερ, ο κ. Mandelson και Clarke όλα γελοίοι σήμερα. Οπότε ας προσπαθήσουμε ένα πείραμα σκέψης και να ζητήσει από τη Βρετανία, όπου θα ήταν σήμερα αν είχαν κερδίσει το επιχείρημα.

Η πρώτη διαπίστωση είναι η βρετανική οικονομική άνθηση που έληξε το 2008 θα ήταν headier, ακόμη χάρη στο μαλακό πολιτική επιτοκίων που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τα πρώτα χρόνια αυτού του αιώνα.
Το δεύτερο είναι ότι η επόμενη συντριβή θα ήταν πολύ, πολύ χειρότερα. Εμείς δεν θα ήταν σε θέση να μειώσουν τα επιτόκια όσο και όσο πιο γρήγορα το κάναμε. Θα μπορούσε να έχει υποτιμήσει από το πρόβλημα. Εμείς δεν θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη από την εκτύπωση χρήματος.

Με αυτές τις επιλογές δεν είναι διαθέσιμη, η ύφεση θα είχε μετατραπεί σε κατάθλιψη. Είναι πιθανό ότι η ανεργία θα ήταν τώρα να κατευθύνονται προς πέντε εκατομμύρια και έχει ήδη σπάσει τα δημόσια οικονομικά μας θα ήταν σε ερείπια. Ακριβώς όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, θα ήμασταν σε θέση να συγκεντρώσει κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές και το ΔΝΤ θα έχουν μετακινηθεί in Άνγκελα Μέρκελ της Γερμανίας, θα προσφέρει ένα bail-out - αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι ακολουθούμε πολιτική που για μας στην Ευρώπη . Θα είχαμε χάσει την ανεξαρτησία μας και να γίνει μια πλήρως ελεγχόμενη θυγατρική της στις Βρυξέλλες - την τύχη Ιρλανδία αντιμετωπίζει σήμερα.

Χθες, προσπάθησε να φτάσει τους κορυφαίους πολιτικούς, οι οποίοι προσπάθησαν τόσο σκληρά πριν από 10 χρόνια για την κατάργηση της λίρας - Heseltine, Leon Brittan, ο κ. Mandelson, ο Neil Kinnock, Τσάρλι Kennedy.Ήθελα να ρωτήσω αν δεν έγιναν δεκτές από υπερβολικές προειδοποιήσεις τους. Ήθελα να τους ζητήσω για μια συγγνώμη. Όχι ένας από αυτούς επέστρεψε.

Άλλες συγγνώμη ζήτησε. Από το BBC, οι οποίες προκάλεσαν στρέβλωση της συζήτησης. Από την ανώτερη σχολιαστές που έγραψε σαρκαστικά σε πολιτικούς όπως ο William Hague, John Redwood και Iain Duncan Smith, δεδομένου ότι πολέμησαν εναντίον του ευρώ. Από Heseltine και Clarke υπολογίζεται για προδοσία τους της Χάγης. Από το CBI, η οποία (σύμφωνα με τότε γενικός διευθυντής της Adair Turner, τώρα πρόεδρος της Αρχής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών) που πωλούνται τα συμφέροντα των βρετανικών επιχειρήσεων κάτω από τον ποταμό.

Ένα άλλο σημείο. Μάργκαρετ Θάτσερ μπορεί να ήταν το πρώτο θύμα του ενιαίου νομίσματος, αλλά έχουν υπάρξει πολύ περισσότερα από: τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχασαν τις δουλειές τους και τα έθνη που έχουν τη δυνατότητα στέρησης (όπως η ίδια πρόβλεψη), της υπερηφάνειας και της ανεξαρτησίας τους. Βαρόνη Θάτσερ έχει συχνά κατηγορηθεί από πολιτικά κίνητρα τους εχθρούς της της αναισθησίας. Όμως υποστηρικτές του ευρωπαϊκού σχεδίου είναι σήμερα στην ευχάριστη θέση να ανεχθεί απεριόριστα τον ανθρώπινο πόνο στην αποστολή τους για την επιβολή της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Η κ. Θάτσερ γνώριζε αυτό θα ήταν το αποτέλεσμα της διαταραγμένος σχεδίου τους, αυτός είναι ο λόγος που αγωνίστηκε για να το σταματήσει. Τελευταία μάχη της ως πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να αγωνιστεί σε μια μεγαλύτερη ή πιο συμπονετική αιτία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου