Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ;Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΟΥ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙ.Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.ΣΤΟ ΦΩΝΑΖΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Ανησυχία στη Κύπρο για την ΑΟΖ.

Σιγή ιχθύος τηρεί το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου σχετικά με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «ΜΑΧΗΣ», ότι από το 2009 έχει βάλει στο συρτάρι και αρνείται να υλοποιήσει την εισήγηση της Διοίκησης Ναυτικού που επισημαίνει ότι υπάρχει ορατός και άμεσος κίνδυνος διενέργειας εχθρικών ή κακόβουλων ενεργειών από την Τουρκία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου και εισηγείται την απόκτηση πλωτών μέσων ικανών να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.



Όπως αποκάλυψε «Η ΜΑΧΗ» την περασμένη Κυριακή, από το 2009 και συγκεκριμένα από το Νοέμβριο, η Διοίκηση Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς έχει ετοιμάσει μελέτη αναγνώρισης επιχειρησιακής ανάγκης για την απόκτηση ταχέων περιπολικών κρούσεως, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι σε ενδεχόμενη περίοδο κρίσης ή έντασης, ο πιθανότερος τρόπος δράσης του τουρκικού πολεμικού ναυτικού θα είναι μεταξύ άλλων και η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου.

Μέσα Διοίκησης Ναυτικού

Είναι προφανές ότι οι υφιστάμενες ναυτικές δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουν μειωμένη ικανότητα ναυτικής παρουσίας, περιορισμένη αποτελεσματικότητα και αποτρεπτική ικανότητα στο θαλάσσιο χώρο της κυπριακής ΑΟΖ, λόγω και της μικρής αυτονομίας των πλωτών μέσων που διαθέτει σήμερα η Εθνική Φρουρά.

Για να μπορέσει η Κύπρος να αντιμετωπίσει ουσιαστικά την εχθρική απειλή, απαιτούνται ταχέα και ευέλικτα πλωτά μέσα μεγάλης αυτονομίας, με σύγχρονα οπλικά συστήματα μεγάλης ισχύος, έτσι ώστε να ελέγχονται και αν χρειαστεί να προασπίζονται τα ζωτικά συμφέροντα της πατρίδας μας στο θαλάσσιο χώρο του «Οικοπέδου 12», σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο.
Αναμφισβήτητο πάντως είναι το γεγονός ότι η Διοίκηση Ναυτικού της Ε.Φ. έχει επανειλημμένα υποβάλλει συγκεκριμένη εισήγηση για αγορά Ταχέων Περιπολικών Σκαφών, με προδιαγραφές και επιχειρησιακές ικανότητες που να τους επιτρέπουν να επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή με μεγάλη αυτονομία, αλλά και δύναμη πυρός ικανή να προσβάλλει και να καταστρέφει τις όποιες εχθρικές ναυτικές ή αεροπορικές μονάδες βρίσκονται στην περιοχή απειλώντας τα ζωτικά συμφέροντα της Κύπρου

.

Ποιεί την νήσσα το ΥΠΑΜ 


Αποκλειστικές πληροφορίες της «ΜΑΧΗΣ», αναφέρουν ότι ενώ στους προϋπολογισμούς του 2009 σε σχέση με τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς, υπήρχε συγκεκριμένη πρόνοια για απόκτηση των εν λόγω ταχέων περιπολικών, μετά την ετοιμασία μελέτης, στους προϋπολογισμούς του 2011, δεν υπάρχει οποιοδήποτε τέτοιο κονδύλι. Αυτή η εξέλιξη εγείρει σοβαρά ερωτηματικά αναφορικά με τις ενέργειες του ΥΠΑΜ και τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το όλο θέμα, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης αυτής, το «Οικόπεδο 12» στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου αλλά και πετρελαίου που βρίσκονται μέσα σε αυτό, βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, παραμένοντας έρμαια στις ορέξεις της Τουρκίας.

Ημίμετρα και λανθασμένες αποφάσεις


Οι ίδιες πληροφορίες της «ΜΑΧΗΣ» αναφέρουν εξάλλου ότι το ΥΠΑΜ έχει εμπλακεί σε συζητήσεις με την Ελληνική Κυβέρνηση για την απόκτηση πεπαλαιωμένων περιπολικών σκαφών, τα οποία έχουν ηλικία πέραν των 35 ετών και είναι ως εκ τούτου περιορισμένων δυνατοτήτων.

Τα περιπολικά αυτά πρόσφατα παρόπλισε η Ελλάδα στην αδυναμία της να αντιμετωπίσει το υπέρογκο κόστος συντήρησης και υποστήριξής τους, μόνο σαν αστείο θα πρέπει να εκληφθούν, αφού μια τέτοια ενέργεια ουδόλως αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Είναι αυτά τα περιπολικά που επιδιώκει να φέρει στην Κύπρο το ΥΠΑΜ για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο τουρκικής επιβουλής στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.

Το Ισραήλ


Στο μεταξύ, οι ίδιες πληροφορίες της «ΜΑΧΗΣ» αναφέρουν ότι το Ισραήλ έχει προτείνει στην Κυπριακή Δημοκρατία συνεργασία και προς αυτήν την κατεύθυνση και προμήθεια προς την Κύπρο των αναγκαίων πλωτών μέσων που χρειάζεται η Εθνική Φρουρά σύμφωνα με την εισήγηση της Δ.Ν., με ιδιαίτερα ευνοϊκούς για την Κυπριακή Δημοκρατία όρους, ώστε να εξασφαλιστεί η συμβατότητα και διαλειτουργικότητα των μέσων για την επίτευξη της ασφάλειας και ελέγχου των κρισίμων θαλάσσιων περιοχών.

Καταπέλτης ο Κλόκκαρης

Στο μεταξύ κατά την διάρκεια ημερίδας που οργάνωσε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Απόστρατων Αξιωματικών του Κυπριακού Στρατού ο Αντιστράτηγος ε.α κ. Φοίβος Κλόκκαρης ανέλυσε το θέμα «Ο Παράγων της Ασφάλειας στις Θαλάσσιες Ζώνες της Κύπρου».

Στην άκρως ενδιαφέρουσα και τεκμηριωμένη παρουσίαση του θέματος ο κ. Κλόκκαρης χαρακτηρίζει ως μεγάλο κενό και αδικαιολόγητη παράλειψη της κυπριακής πολιτείας να μην αναπτύξει το πολεμικό ναυτικό της τα χρόνια που ακολούθησαν την καταστροφή του 1974. Όπως αναφέρει ο κ. Κλόκκαρης «η επένδυση στο πολεμικό ναυτικό είναι επένδυση στην ασφάλεια του θαλάσσιου χώρου, είναι επένδυση σε μια πηγή πλούτου ανυπολόγιστης αξίας για την οικονομία και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Οι συμμαχίες, η αναβίωση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος με την Ελλάδα και η ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς δημιουργούν, αναφέρει ο κ. Κλόκκαρης, τις προϋποθέσεις για μια αξιόπιστη στρατηγική ανάσχεσης προς αντιμετώπιση της Τουρκικής επεκτατικής πολιτικής και συνθήκες ασφάλειας για εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

πηγη.http://www.pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου