Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ;Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΟΥ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙ.Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.ΣΤΟ ΦΩΝΑΖΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Τρίτη, 10 Μαΐου 2011

Η τρόικα απαιτεί 45.000 απολύσεις στο Δημόσιο.


Υπολογίζεται ότι 45.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου έχουν μπει στο στόχαστρο της τρόικας, προκειμένου να μειωθούν αποτελεσματικά και μόνιμα οι μισθολογικές δαπάνες των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης, κυρίως στις ΔΕΚΟ, σε τράπεζες που έχει συμμετοχή το κράτος και σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου όπως είναι δημοτικές επιχειρήσεις, καζίνο, φορείς διαχείρισης λιμανιών, αεροδρομίων κ.τ.λ.

Απειλούνται με απόλυση 45.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο

Η απόλυση 45.000 υπαλλήλων αορίστου χρόνου θα μειώσει το μισθολογικό κόστος κατά 600 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των υπαλλήλων αορίστου χρόνου σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα υπολογίζεται ότι ξεπερνά τους 130.000 εργαζομένους.

Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών αποκλείουν το ενδεχόμενο απολύσεων προσωπικού στο Δημόσιο και επιμένουν ότι το πλεονάζον προσωπικό από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μετά την αναδιοργάνωση των φορέων, θα μετατάσσεται σε κενές οργανικές θέσεις του «στενού» δημόσιου τομέα.

Απειλούνται με απόλυση 45.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο

Παράλληλα οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι τα μέτρα που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το σχέδιο αναδιοργάνωσης του κράτους που έχει ξεκινήσει να υλοποιεί το υπουργείο Εσωτερικών συνεισφέρουν ουσιαστικά στη μείωση του κράτους, προσφέροντας εξοικονομήσεις μεγαλύτερες από 3 δισ. μέχρι το 2013, χωρίς να προβλέπει απολύσεις προσωπικού.

Η τρόικα θεωρεί ότι η προσέγγιση των μετατάξεων δεν αποδίδει εξοικονομήσεις και γι' αυτόν τον λόγο «έριξε» στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και το «χαρτί» των απολύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση που εφαρμοστεί το σχέδιο των απολύσεων, απειλείται με απόλυση τμήμα των υπαλλήλων με σύμβαση αορίστου χρόνου στον στενό δημόσιο τομέα, στις ΔΕΚΟ, σε 2.000 δημοτικές επιχειρήσεις, στις τράπεζες που έχει συμμετοχή το Δημόσιο (Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) και κυρίως σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και σε οργανισμούς που πρόκειται να συγχωνευτούν ή να καταργηθούν.

Aκύρωση στα δικαστήρια
Σύμφωνα με συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των δημοσίων υπαλλήλων, οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου που απασχολούνται στον δημόσιο τομέα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα απόλυσης σε ενδεχόμενη ενεργοποίηση του σεναρίου, αφού θα μπορούσαν να ακυρώσουν την απόφαση στα δικαστήρια. Οι συμβάσεις αορίστου χρόνου που έχουν υπογράψει οι υπάλληλοι στις ΔΕΚΟ και σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αντιστοιχούν με συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι μπορούν να απολυθούν, αφού τους καταβληθεί η προβλεπόμενη αποζημίωση.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της τρόικας πιέζουν για άμεση εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου από τον Ιούνιο στον στενό δημόσιο τομέα, αλλά και σε 40.000 υπαλλήλους στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες όπου υπάρχει κρατική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο (Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τράπεζα Αττικής).

ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Κομβικό σημείο για τη διαμόρφωση του νέο μισθολογίου θα είναι το κονδύλι που θα διατεθεί για το μισθολογικό κόστος. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει δεσμευτεί ότι δεν θα μειωθεί το σύνολο του μισθολογικού κόστους (υπολογίζεται σε 19 δισ. ευρώ) και ότι θα γίνουν εξοικονομήσεις από τον μεγάλο αριθμό των αποχωρήσεων και την εφαρμογή της αναλογίας 1 προς 5, που υπολογίζονται σε 600 εκατ. μόνο για το τρέχον έτος. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν περικοπές στους υψηλά αμειβόμενους και ανακατανομή των κονδυλίων στους χαμηλόμισθους.

Οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης
Προσλήψεις με αναλογία 1 προς 7

Το υπ. Εσωτερικών αντιτάσσει την αύξηση της αναλογίας προσλήψεων στο Δημόσιο που ήταν 1 προς 5 και τη μείωση 50% των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, κίνηση που αναμένεται να αποφέρει 600 εκατ. ευρώ ετησίως

Την αύξηση της αναλογίας των προσλήψεων σε σχέση με τις αποχωρήσεις από 1 προς 5, σε 1 προς 7 ακόμα και σε 1 προς 10 αντιτάσσει το υπουργείο Εσωτερικών ως σημαντικό όπλο εξοικονομήσεων στο Δημόσιο, σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση μέχρι και 50% των συμβασιούχων που θα προσληφθούν το 2011, αποκλείοντας κάθε πιθανότητα να πραγματοποιηθούν απολύσεις υπαλλήλων αορίστου χρόνου.

Μόνο από τη μείωση των συμβασιούχων από 63.000 που ήταν το 2010 σε 30.000 υπαλλήλους ορισμένου χρόνου το 2011, αναμένεται ότι θα προκύψουν εξοικονομήσεις της τάξης των 600 εκ. ευρώ.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών κατέληξαν τελικά στη λύση να μπει «μαχαίρι» στους συμβασιούχους του Δημοσίου, προκειμένου να εξασφαλιστούν άμεσα κονδύλια μεγαλύτερα από 0,5 δισ. ευρώ από την περικοπή κρατικών δαπανών.

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν ότι η αναλογία «1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις» έχει αυξηθεί μόνο από το χρονικό διάστημα με το οποίο ανακοινώνονται οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε στο «Εθνος» ότι το 2010 πραγματοποιήθηκαν 53.000 αποχωρήσεις, γεγονός που επιτρέπει στο Δημόσιο να προσλάβει 10.600 μόνιμους υπαλλήλους το 2011, συμπεριλαμβανομένων και των μετατάξεων που υπολογίζονται περίπου 4.000 από τον ΟΣΕ και τον ΟΑΣΑ. Μέχρι στιγμής το υπουργείο Εσωτερικών έχει ανακοινώσει την πρόσληψη μόνο 1.183 μόνιμων υπαλλήλων.

«Εάν πραγματοποιούσαμε το σύνολο των 10.600 προσλήψεων και μετατάξεων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα τον Ιανουάριο θα εφαρμόζαμε την αναλογία ''1 προς 5'', αφού θα καταβάλλαμε το σύνολο της μισθολογικής δαπάνης για το 2011 που αφορούν τους 10.600 υπαλλήλους», αναφέρει το στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Μετά τον Ιούλιο
Η ανακοίνωση των προσλήψεων μετά τον Ιούλιο μειώνει αισθητά τη μισθολογική δαπάνη των νέων προσλήψεων για τη χρονιά που διανύουμε, αφού καταβάλλονται 6 αντί για 12 μισθούς στους νεοδιορισθέντες. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αν υπολογίσουμε την αναλογία μεταξύ του κόστους μισθοδοσίας των 53.000 αποχωρησάντων και το κόστος μισθοδοσίας των 10.600 πρωτοδιόριστων και μεταταχθέντων, να ξεπερνάμε το 1 προς 5 και να πλησιάζουμε το 1 προς 7 ακόμα και το 1 προς 10», αναφέρει το στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Με αυτήν την τακτική αναμένεται ο μεγαλύτερος αριθμός προσλήψεων να ανακοινωθεί μετά τον Ιούλιο και προς το τέλος του έτους.

Ο αριθμός των 10.600 θέσεων θα καλυφθεί αλλά με μειωμένο κόστος σε σχέση με το αρχικά υπολογιζόμενο.

Παράλληλα, ο Καλλικράτης θα συνεισφέρει στην εξοικονόμηση πόρων κατά -τουλάχιστον- 500 εκατομμύρια ευρώ το 2011 και κατά 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013. Μετά την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων και των καταργήσεων οργανισμών στους ΟΤΑ και με την τροπολογία που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών για την απελευθέρωση των μετατάξεων από ΟΤΑ προς το Δημόσιο και αντίστροφα, αναμένεται να αυξηθεί το ποσό των εξοικονομήσεων πέραν των 500 εκατ. ευρώ που θα εξασφαλιστεί φέτος από την τοπική αυτοδιοίκηση.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Ψαλίδι» 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο από την καθιέρωση του 40ωρου

Η εφαρμογή του 40ώρου στο Δημόσιο, η οποία θα ξεκινήσει από τα τέλη Μαΐου και δεν αποτελούσε τμήμα του Μνημονίου, αναμένεται να αποφέρει εξοικονόμηση που θα ξεπερνά το 0,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Εσωτερικών. Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα εξυγίανσης των ΟΤΑ, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης δήλωσε ότι η αύξηση του ωραρίου των δημοσίων υπαλλήλων κατά μισή ώρα την ημέρα (από 7,5 σε 8 ώρες), όπως ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα, αντιστοιχεί σε 46.660 προσλήψεις που δεν θα πραγματοποιηθούν τελικά, εξοικονομώντας περίπου 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οι επιτελείς του υπουργείου Εσωτερικών υπολόγισαν ότι εάν αυξηθεί το ωράριο για 700.000 υπαλλήλους κατά 0,5 ώρες, εξασφαλίζονται επιπλέον 325.000 ώρες εργασίας ημερησίως. Η διαίρεση των επιπλέον ωρών εργασίας με τις 7,5 ώρες του ημερήσιου ωραρίου που ισχύει ισοδυναμούν με εργασία που θα προσέφεραν 46.666 υπάλληλοι. Ο κ. Γ. Ραγκούσης δήλωσε ότι δεν θα καταθέσει μελέτη, ούτε θα αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νόμου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση -στην οποία περιλαμβάνεται η σχετική τροπολογία- ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται η ισοδυναμία των επιπλέον ωρών εργασίας στο Δημόσιο με την εξοικονόμηση 46.600 θέσεων εργασίας.

Η εξίσωση των ωρών εργασίας του δημόσιου τομέα με τον ιδιωτικό αποτελεί ζήτημα αρχής και δικαιοσύνης, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Παρά τη διαβεβαίωση ότι και η ΝΔ θα ψηφίσει τελικά τη νομοθετική ρύθμιση για το 8ωρο, η ΑΔΕΔΥ έχει ζητήσει την απόσυρση της σχετικής διάταξης, η οποία -όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της- υποκρύπτει σημαντικές μειώσεις θέσεων εργασίας στο Δημόσιο και εντατικοποίηση των όρων δουλειάς.

πηγη.http://www.ethnos.gr

<div class="yt-alert yt-alert-error yt-alert-player yt-rounded "><img src="//s.ytimg.com/yt/img/pixel-vfl3z5WfW.gif" class="icon master-sprite" alt="Εικονίδιο ειδοποίησης" /><div class="yt-alert-content"> Θα πρέπει να έχετε το Adobe Flash Player για να παρακολουθήσετε αυτό το βίντεο. <br /> <a </span></font></p><p style="padding-top: 0px; padding-right: 0px; padding-bottom: 8px; padding-left: 0px; margin-top: 0px; margin-right: 0px; margin-bottom: 0px; margin-left: 0px; "><font class="Apple-style-span" face="Verdana"><span class="Apple-style-span" style="font-size: 12px; line-height: 17px;">href="http://get.adobe.com/flashplayer/">Κάντε λήψη του από την Adobe.</a></span></font></p><p style="padding-top: 0px; padding-right: 0px; padding-bottom: 8px; padding-left: 0px; margin-top: 0px; margin-right: 0px; margin-bottom: 0px; margin-left: 0px; "><font class="Apple-style-span" face="Verdana"><span class="Apple-style-span" style="font-size: 12px; line-height: 17px;"></div></div>


ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΨΩΜΙ ΨΩΜΑΚΙ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ *MR G.A.P*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου