Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ;Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΟΥ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙ.Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.ΣΤΟ ΦΩΝΑΖΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Εφιάλτης χωρίς τέλος στην Ιαπωνία

Η ραδιενέργεια εντοπίζεται σε όλο και περισσότερα στοιχεία της καθημερινής ζωής, καθώς μετά τα λαχανικά και το θαλασσινό νερό, οι ιαπωνικές αρχές συμβουλεύουν τις οικογένειες στη Φουκουσίμα να μην πίνουν νερό της βρύσης, ενώ στο Τόκιο τα επίπεδα ραδιενέργειας καθιστούν το νερό επιβλαβές για τα μωρά.

Την ίδια ώρα, στο πυρηνικό εργοστάσιο Daiichi στη Φουκουσίμα οι μηχανικοί και οι επιστήμονες της Tepco καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, όμως τα προβλήματα δείχνουν να μην έχουν τέλος.

Νωρίς το πρωί η ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας ανέφερε ότι αυξήθηκαν τα επίπεδα ραδιενέργειας στον αντιδραστήρα 2, αναγκάζοντας την Tepco να σταματήσει ξανά μέρος των εργασιών αποκατάστασης.

Νέο πρόβλημα και στον αντιδραστήρα 3 όπου σύμφωνα με την υπηρεσία βγαίνει μαύρος καπνός χωρίς να έχουν γίνει γνωστά τα αίτια. Επίσης η υπηρεσία χαρακτηρίζει μη ρεαλιστική λύση τη σφράγιση του αντιδραστήρα με τσιμέντο.

Νωρίτερα σήμερα, οι αρχές του Τόκιο ανέφεραν ότι εντοπίστηκε ραδιενέργεια σε δείγμα νερού από τις κύριες εγκαταστάσεις καθαρισμού υδάτων, με τα επίπεδα ιωδίου να είναι σχεδόν διπλάσια από το επιτρεπόμενο όριο για τα νήπια, ωστόσο θεωρείται ασφαλές επίπεδο για τους ενήλικες.

Οι γενικότερες εργασίες συνεχίζονται για την επαναλειτουργία των συστημάτων ελέγχου και ψύξης, ωστόσο το γεγονός ότι θα χρειαστούν να γίνουν αρκετές δοκιμές του πιθανώς κατεστραμμένου εξοπλισμού συνεπάγεται ότι η πλήρης αποκατάσταση θα καθυστερήσει.

Σύμφωνα με την υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας, το σύστημα ψύξης του πιο επικίνδυνου αντιδραστήρα (3) ενδέχεται να συνδεθεί με το δίκτυο ηλεκτροδότησης αύριο, επιτρέποντας ίσως στους μηχανικούς να επαναλειτουργήσουν τα κεντρικά συστήματα ψύξης και να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο.

Οι μηχανικοί δίνουν μάχη τόσο με το χρόνο όσο και με τη ραδιενέργεια, ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε 11 είδη λαχανικών στην περιοχή, μετά το γάλα και το νερό.

Ωστόσο αξιωματούχοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους ανθρώπους και ζητούν από τον κόσμο να μην υπερβάλλει.

«Θα εξηγήσουμε στις άλλες χώρες τα γεγονότα και ελπίζουμε να λάβουν λογικά μέτρα βάσει των γεγονότων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Yukio Edano.

Εξάλλου, οι ΗΠΑ έγιναν το πρώτο κράτος που σταματά τις εισαγωγές από την ραδιενεργή ζώνη της Ιαπωνίας, λέγοντας ότι θα διακοπούν οι εισαγωγές γάλακτος, λαχανικών και φρούτων από περιοχές που βρίσκονται κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο, καθώς εκφράζονται φόβοι μόλυνσης.

Στο μέτωπο του σεισμού, πάνω από 23.000 άνθρωποι είναι νεκροί ή αγνοούνται ενώ πάνω από 250.000 ζουν σε καταφύγια και σημεία συγκέντρωσης, τη στιγμή που διασώστες και εκπαιδευμένοι σκύλοι εξαντλούν κάθε προσπάθεια «χτενίζοντας» τα συντρίμμια για να βρουν πτώματα και προσωπικά αντικείμενα.

Η κατάσταση των αντιδραστήρων

Αντιδραστήρας 1

Η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας ανέφερε σήμερα ότι η θερμοκρασία στον αντιδραστήρα ξεπέρασε τους 400 βαθμούς κελσίου, αναγκάζοντας τους Ιάπωνες να διοχετεύσουν περισσότερο θαλασσινό νερό για να τον ψύξουν. Χθες η Tepco ανακοίνωσε ότι το θαλασσινό νερό έκανε μεγαλύτερη ζημιά στα ηλεκτρικά και ψυκτικά συστήματα του αντιδραστήρα, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, συνεπώς θα καθυστερήσει η αποκατάσταση.

Αντιδραστήρας 2

Σύμφωνα με την Tepco οι αντλίες των συστημάτων ψύξης και εξαρτήματα ηλεκτρισμού έχουν υποστεί ζημιές και η αντικατάστασή τους θα γίνει το νωρίτερο σήμερα. Το κτίριο του αντιδραστήρα έχει υποστεί μικρές ζημιές, ενώ έκρηξη που σημειώθηκε στις 15 Μαρτίου ίσως έχει προκαλέσει ζημιά στο κέλυφος του αντιδραστήρα.

Αντιδραστήρας 3

Σήμερα, μαύρος καπνός αναδυόταν από το κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα, ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό που οφείλεται ο καπνός ή αν έχει εκλυθεί ραδιενέργεια.

Η παροχή ρεύματος έχει αποκατασταθεί στο δωμάτιο ελέγχου του αντιδραστήρα, ενώ η Tepco ανέφερε ότι σκόπευε σήμερα να κάνει δοκιμές για τη λειτουργία των ψυκτικών συστημάτων. Η μεγαλύτερη ανησυχία σε αυτό τον αντιδραστήρα είναι η δεξαμενή αναλωμένων καυσίμων. Οι πυροσβέστες συνέχισαν σήμερα τον ψεκασμό για να «συγκρατήσουν» την αύξηση της θερμοκρασίας.

Αντιδραστήρας 4

Ο αντιδραστήρας δεν περιέχει ράβδους καυσίμων, ενώ δεν έχει καταστραφεί το κέλυφος. Παρ’ όλα αυτά, οι δεξαμενές των αναλωμένων καυσίμων έχουν δεχτεί πλήγμα και συνεχίζεται και σήμερα ο ψεκασμός νερού.

Αντιδραστήρας 5

Οι εργάτες δημιούργησαν οπές αερισμού στην οροφή του κτιρίου για να αποφευχθεί μία έκρηξη υδρογόνου. Το σύστημα ψύξης λειτουργεί, ελέγχοντας τη θερμοκρασία στον αντιδραστήρα. Τα ίδια ισχύουν και για τον αντιδραστήρα 6.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου