Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ;Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΟΥ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙ.Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.ΣΤΟ ΦΩΝΑΖΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Κανείς δεν το λέει, αλλά στην Ελλάδα στο τέλος η μόνη διέξοδος θα είναι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα

 
Ο Μισέλ Ροκάρ, πρώην πρωθυπουργός της τΓαλλίας, εκτιμά πως η λιτότητα που μας επιβάλλει η τρόικα θα καταλήξει σε κοινωνική έκρηξη.
''Κανείς δεν το λέει, αλλά στην Ελλάδα στο τέλος η μόνη διέξοδος θα είναι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα'' λέει σε συνέντευξη του στην Liberation ο Μισέλ Ροκάρ.
Όπως προσθέτει ''Δεν γίνεται να κυβερνηθεί ένας λαός δημοκρατικά όταν του αφαιρείς το 25% του εισοδήματος του'' ενώ προτείνει ως λύση τη διαγραφή του χρέους σε πιο μεγάλο ποσοστό.

Νέες, επώδυνες ανατροπές τον Ιούνιο προωθεί η τρόικα με περικοπές ή και κατάργηση του εφάπαξ και των αποζημιώσεων. Την ίδια ώρα, στο τραπέζι βρίσκεται η περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, καθώς και των συντάξεων

Σύμφωνα με το σχέδιο των δανειστών μας, το εφάπαξ που χορηγούν τα Ταμεία στους ασφαλισμένους που βγαίνουν στη σύνταξη θα περικοπεί μέχρι και 30% σε πρώτη φάση και θα καταργηθεί ολοσχερώς σε μεταγενέστερο χρόνο, ενώ θα μειωθούν δραστικά οι αποζημιώσεις για απόλυση ή συνταξιοδότηση με τη θέσπιση ανώτατου ορίου στο ποσό που δεν θα ξεπερνά τους τέσσερις με πέντε μηνιαίους μισθούς.

Η μείωση

Με βάση τα παραπάνω και σε απόλυτα ποσά, η μείωση στο εφάπαξ θα είναι κατά μέσον όρο της τάξης των 13.500. Κι αυτό γιατί το μέσο εφάπαξ, που σήμερα είναι περίπου 45.000 ευρώ για το μεγαλύτερο τμήμα των ασφαλισμένων, θα πέσει αυτομάτως στις 31.500 ευρώ.

Ακόμα μεγαλύτερες θα είναι οι απώλειες σε όσους παίρνουν εφάπαξ από Ταμεία των ΔΕΚΟ (π.χ. της ΔΕΗ), στα οποία το εφάπαξ μπορεί να φτάνει κατά μέσον όρο τα 80.000 ευρώ.

Μάλιστα, από τις μειώσεις δεν πρόκειται να γλιτώσουν όσοι έχουν καταθέσει αίτηση αλλά δεν έχουν πάρει μέχρι τον Ιούνιο το σχετικό βοήθημα λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται. Εκτιμάται πως πρόκειται για τουλάχιστον 55.000 ασφαλισμένους -κυρίως δημοσίους υπαλλήλους- των οποίων οι αιτήσεις για το εφάπαξ είναι στην αναμονή.

Στις αποζημιώσεις η υιοθέτηση πλαφόν στο ύψος των 4-5 μηνιαίων μισθών, έναντι των 24 που φθάνει σήμερα για όσους εργάζονται για πάνω από 29 χρόνια στον ίδιο εργοδότη, θα οδηγήσει σε απώλειες δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Ταυτόχρονα με τη μείωση του ποσού της αποζημίωσης λόγω απόλυσης θα ψαλιδιστεί ή και θα καταργηθεί ολοσχερώς η αποζημίωση που δίνουν οι επιχειρήσεις στους εργαζόμενους που συνταξιοδοτούνται και η οποία αντιστοιχεί στο 50% της νόμιμης αποζημίωσης αν δεν έχουν επικουρική ασφάλιση ή στο 40% αν έχουν.

Οι απώλειες
Μεγάλες θα είναι οι απώλειες στα ποσά των αποζημιώσεων εφόσον υιοθετηθεί το σχέδιο της τρόικας για τη θέσπιση πλαφόν ίσο με 5 μηνιαίους μισθούς.
Για παράδειγμα, εργαζόμενος με 20 χρόνια υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη και με τακτικές μεικτές μηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ σε περίπτωση απόλυσης θα λάβει με το ισχύον καθεστώς αποζημίωση ίση με τους μισθούς 16 μηνών, δηλαδή 32.000 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα η αποζημίωσή του θα είναι μόλις 10.000 ευρώ. Δηλαδή θα χάσει 22.000 ευρώ.

Νέα μείωση του κατώτατου μισθού

Πέραν του εφάπαξ και των αποζημιώσεων, η καυτή ατζέντα της τρόικας περιλαμβάνει νέες επώδυνες ανατροπές στα εργασιακά με ψαλίδισμα ή και κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, περαιτέρω μείωση του κατώτατου και των κλαδικών μισθών, καθιέρωση ευέλικτων μορφών απασχόλησης με μειωμένες αποδοχές και περικοπές στις συντάξεις.

Γεύση των επικείμενων αλλαγών που θα οριστικοποιηθούν το καλοκαίρι δίνει το νέο μνημόνιο.

Στο πλαίσιο αυτό η τρόικα έχει βάλει στο τραπέζι:

• Περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού που ψαλιδίστηκε από τις 14 Φεβρουαρίου κατά 22% και 32% για τους νέους, αλλά οι δανειστές μας θεωρούν ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Το μοντέλο προβλέπει ότι η εσωτερική υποτίμηση των μισθών για την ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να φθάσει το 50% σε σχέση με τα επίπεδα που ήταν πριν από τη δημοσιονομική κρίση.

• Περικοπή ή και κατάργηση του Δώρου των Χριστουγέννων και του επιδόματος του Πάσχα και της άδειας. Ένα από τα σενάρια προβλέπει την εφαρμογή στον ιδιωτικό τομέα του μοντέλου του Δημοσίου όπου ο 13ος και ο 14ος μισθός αντικαταστάθηκε από επιδόματα.

• Επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης με γενικευμένη εφαρμογή συβάσεων ορισμένου χρόνου και εκ περιτροπής εργασία αντί πλήρους απασχόλησης που θα επιφέρουν δραστική μείωση των βασικών αποδοχών και κατάργηση των πρόσθετων αμοιβών για υπερωριακή απασχόληση, Κυριακές και αργίες καθώς και επιδομάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου