Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ;Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΟΥ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙ.Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.ΣΤΟ ΦΩΝΑΖΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΣΕΙ Η ΜΠΙΛΙΑ??? ΣΗΜΕΡΑ ΚΛΗΡΩΝΕΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ.

European Summit in Brussels 
Σήμερα «κληρώνει» με τρόικα και πολιτικούς αρχηγούς


Η πιο κρίσιμη Κυριακή, ίσως, αποδειχθεί η σημερινή με την καθοριστική σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που έχει προγραμματιστεί στις 3 το μεσημέρι και με νέο γύρο -παράλληλων- διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ: Που τα βρήκαμε και τι μας χωρίζει – Τι ειπώθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου – Ποια η σημερινή ατζέντα.

Η σύσκεψη στο Μαξίμου με την τρόικα, τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τους υπουργούς Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη διήρκεσε χθες περίπου έξι ώρες και τελείωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα είναι παρών και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να τους ενημερώσει για θέματα που χειρίστηκε ο ίδιος και το επιτελείο του στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας με άμεση εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ανέφερε ότι «αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν δυσκολίες και εξαρτάται από το πώς εμείς θα διαχειριστούμε τα θέματα και το πώς θα ξανασυζητήσουμε με τους εταίρους μας».

Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «έχουμε φτάσει σε ένα σημείο συμφωνίας πολύ ικανοποιητικό. Έχουμε κάνει πολλά στη διαπραγμάτευση, έχουμε βελτιώσει πολλά πράγματα, έχουμε περιορίσει πάρα πολύ το γήπεδο προς όφελός μας. Η τρόικα επικεντρώνεται σε όλα. Κι εμείς έχουμε προσπαθήσει να αποκλείσουμε κάποια πράγματα και κάποια άλλα να τα βελτιώσουμε. Συζητάμε για όλο το εργασιακό πακέτο στο τραπέζι. Έχουμε κάνει μια προσπάθεια να βγάλουμε κάποια πράγματα από το τραπέζι αλλά πρέπει το πακέτο που θα μείνουν εν τέλει να το θεωρήσουν ικανοποιητικό».
Τα «αγκάθια»

Το βασικό αγκάθι είναι όλο το πακέτο των εργασιακών σχέσεων και υπάρχει ένα αντίστοιχο πρόβλημα με τα δημοσιονομικά μέτρα που αν εξαρτούνταν μόνο από τις ανάγκες του προϋπολογισμού θα ήταν μικρό πρόβλημα γιατί πήγε πολύ καλά η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011 σε σχέση με τα στοιχεία που κατατέθηκαν για τον προϋπολογισμό του 2012. Το έλλειμμα υπολογίζεται πολύ κοντά στα στοιχεία που έχει υπόψη της η Βουλή. Το έλλειμμα εξαρτάται και από την επίπτωση που έχουν τα κάθε είδους εργασιακά μέτρα στα δημοσιονομικά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τρόικα ξέρει ότι αυτά που ζητούν δημιουργούν δημοσιονομικό πρόβλημα. «Αυτά τα έχουμε συζητήσει επί τόσες μέρες στο έπακρο και όχι μόνο με τους κ.κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ, αλλά και με τους επικεφαλής Μπαρόζο, Ρομπόι, Ρεν, Λαγκάρντ, Ντράγκι, με τους πάντες που ήταν και παρόντες σήμερα στο τηλεφωνικό Eurogroup. Με όλους αυτούς έχουμε μιλήσει κατ’ επανάληψη για το συγκεκριμένο θέμα», τόνιζαν χθες πηγές από το Μαξίμου. «Έχουμε κάνει μια υπεράνθρωπη διαπραγμάτευση. Γι αυτό αύριο πρέπει να μας βοηθήσουν και οι αρχηγοί. Και σε τελευταία ανάλυση, υπάρχει η δυνατότητα και αύριο οι αρχηγοί να συνεχίσουν οι ίδιοι αν θέλουν την διαπραγμάτευση με την τρόικα. Μπορούν να τη δουν την τρόικα και οι αρχηγοί. Δεν κατάλαβαίνω γιατί δεν την βλέπουν και οι ίδιοι και αρκούνται σε αυτά που θα τους πει ο πρωθυποργός ή ο υπουργός Οικονομικών».
Η στάση της τρόικας

Πώς, όμως, αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την τρόικα; Στο ερώτημα αυτό η απάντηση ήταν η εξής: «Στην τρόικα επικρατεί μια ολόκληρη αντίληψη για το πώς πρέπει να διαμορφώνονται οι οικονομικές πολιτικές για να εξασφαλίζεται το υψηλότερο δυνατόν επίπεδο ανταγωνιστικότητας. Αυτή είναι μια σύνθετη επιστημονική, πολιτική και ιδεολογική συζήτηση που κυριαρχεί σήμερα στην Ευρώπη και τον δυτικό κόσμο. Στόχος τους είναι να βοηθήσουν την Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική. Αυτό το κάνουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, όπως το αντιλαμβάνονται αυτοί, όχι όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς που υποτίθεται ότι ξέρουμε ιδιομορφίες, συνθήκες, δυνατότητες. Αυτή η σύγκρουση γίνεται με βάση τον συσχετισμό των δυνάμεων που είναι πολύ γνωστός. Τα κράτη-μέλη τα ίδια έχουν ορισμένες προτεραιότητες. Τα κράτη ΑΑΑ συζήτησαν προχθές και έχουν μια συγκεκριμένη αντίληψη. Και ξέρετε ότι μειώθηκαν τα κράτη ΑΑΑ από έξι σε τέσσερα. Αυτή η αντίληψη είναι ευρύτατα διαδεδομένη. Δεν υπάρχει κανείς που να διαμορφώνει μια άλλη αντίληψη εκτός από εμάς. Δεν υπάρχουν χώρες, ούτε μέτωπα, ούτε σύμμαχοι σε αυτό».
Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Η συμφωνία των αρχηγών δεν είναι αυτονόητη. Οι αρχηγοί σ’ημερα θα συζητήσουν όλο το πακέτο: εργασιακά, δημοσιονομικά, χρηματοοικονομικά.

Πριν την συνάντηση με τους αρχηγούς μπορεί να γίνει εκ νέου συνάντηση με την τρόικα αν χρειαστεί.
Ο «μαραθώνιος» του Σαββάτου

Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους επικεφαλής της τρόικας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην συνάντηση αυτή παρευρίσκονται και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

Είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη των υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπου συμμετείχε ο κ. Βενιζέλος. Μετά την τηλεδιάσκεψη δήλωσε ότι παραμένει ανοικτό το κρισιμότατο ζήτημα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και τα μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων προσθέτοντας ότι έχουν συμφωνηθεί αρκετά ζητήματα. «Ολα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι το βράδυ της Κυριακής».

Μετά την ολοκλήρωση της τηλεφωνικής διάσκεψης του Eurogroup και αναχωρώντας για τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ήταν πολύ δύσκολη. Υπάρχει μεγάλη αδημονία και μεγάλη πίεση των τριών θεσμών που συγκροτούν την τρόικα, αλλά και εκ μέρους των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, το καθένα από τα οποία έχει τα δικά του κριτήρια, τα δικά του προβλήματα, τις δικές του προτεραιότητες.

Η απόσταση που χωρίζει την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών από ένα αδιέξοδο που μπορεί να είναι και τυχαίο, ή να οφείλεται σε παρεξήγηση, είναι πάρα πολύ μικρή. Η γραμμή είναι πάρα πολύ λεπτή. Βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Διεξάγουμε, με επίκεντρο εδώ το Υπουργείο των Οικονομικών, μια πάρα πολύ σκληρή και λεπτή διαπραγμάτευση.

Ήδη, έχουμε καταφέρει πολλά πράγματα, έχουμε ουσιαστικά συμφωνήσει σε ζητήματα, όπως ο τρόπος επανακεφαλαιοποίησης και αναδιοργάνωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, πολλές θεσμικές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, με κορυφαίο και χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους στη χώρα μας ένας αποτελεσματικός μηχανισμός παρακολούθησης και συμπίεσης των τιμών, ιδίως των τιμών που συγκροτούν το καλάθι του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού.

Ανοιχτά είναι δύο μεγάλα ζητήματα, που συνδέονται μεταξύ τους: οι εργασιακές σχέσεις και άρα οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα και τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να είμαστε απολύτως εντός στόχου το 2012, με δεδομένο ότι έχουμε καταγράψει ένα καλό αποτέλεσμα, εντός σχεδόν των προγνώσεών μας, ως προς τον δημοσιονομικό στόχο του 2011. Εδώ, έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε πάρα πολύ το πεδίο της διαπραγμάτευσης. Αλλά, υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα και πρέπει να οριστικοποιηθεί το σχήμα.

Πριν από την τηλεδιάσκεψη είχε προηγηθεί συνάντηση με την τρόικα, το IIF και διυπουργική σύσκεψη. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί, Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, Εσωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, και Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν οι απαιτήσεις της τρόικας, η οποία έχει βάλει στο στόχαστρο τον κατώτατο και 13ος-14ος μισθό, αλλά και τις κλαδικές συμβάσεις. Επίσης, αφορούν την περικοπή των δαπανών σε ασφάλιση, υγεία και άμυνα, καθώς και τη συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου με ταυτόχρονες απολύσεις-εξπρές υπαλλήλων, ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, στον τομέα της Υγείας δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις προσωπικού, αλλά θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές δαπανών, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, με το 1 δισ. να αφορά περικοπές τη φαρμακευτική δαπάνη. Περικοπές, ύψους 400 εκατ. ευρώ, θα γίνουν την επόμενη διετία και στον τομέα της Άμυνας. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση εμμένει να μην ενταχθούν οι στρατιωτικοί στο ενιαίο μισθολόγιο, καθώς και να μη γίνουν απολύσεις ένστολων.

πηγη.ipop

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου