Έντονη κινητικότητα παρατηρείται τους τελευταίους 12 μήνες στο ηφαίστειο της Σαντορίνης, όπου η κατάσταση δείχνει να αποκλίνει από τη συνήθη φυσιολογική κατάσταση.
Από η μια οι σεισμικές δονήσεις στην περιοχή έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ παράλληλα παρατηρείται και μια διόγκωση στο φλοιό του ηφαιστείου.
Όπως επισημαίνει στο www.koutipandoras.gr , o καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών μηχανικών του ΑΠΘ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) κ. Κοσμάς Στυλιανίδης:
«Εκείνο το οποίο είναι σαφές είναι ότι παρατηρείται μια δραστηριότητα στο ηφαίστειο της Σαντορίνης εδώ και 12 μήνες περίπου, η οποία αποκλίνει κάπως από τη φυσιολογική δραστηριότητα, δηλαδή από την κατάσταση σιωπής. Παρατηρούνται δηλαδή ορισμένα φαινόμενα τα οποία υποδηλώνουν ότι αρχίζει μια διαφοροποίηση από την κατάσταση ηρεμίας».
Από άποψη έντασης των πραγμάτων η απόκλιση είναι πολύ μικρή από την μέχρι πρότινος κατάσταση ηρεμίας. Συνήθως οι σεισμοί δεν ξεπερνούν τα 3 και κάτι ρίχτερ και γίνονται αντιληπτοί κυρίως στην περιοχή της Σαντορίνης. Η απότομη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να δραστηριοποιηθούν άμεσα διάφορες επιστημονικές ομάδες τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού.
«Υπάρχει επαρκής παρακολούθηση. Από πέρυσι έχει πυκνώσει και το δίκτυο παρακολούθησης επειδή υπήρξαν και αυτά τα φαινόμενα. Μέχρι στιγμής δεν έχει φτάσει το επίπεδο alert ώστε να απαιτείται η λήψη μέτρων», τονίζει στο www.koutipandoras.gr, ο κ. Στυλιανίδης και συμπληρώνει ότι «βέβαια τίποτε δεν αποκλείεται όταν πρόκειται για φαινόμενα της φύσης, αλλά τα ηφαιστειακά φαινόμενα χρειάζονται μια προετοιμασία».
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρξει σχετική ανακοίνωση για το θέμα. Οι όποιες κινήσεις της πολιτείας θα συναρτηθούν άμεσα από την πορεία εξέλιξης του φαινομένου, ενώ δεν αποκλείεται και η λήψη μέτρων εάν τα φαινόμενα ενταθούν.
Οι επιστήμονες πάντως εμφανίζονται καθησυχαστικοί σε ότι αφορά την επανάληψη ακραίων καταστροφών όπως αυτή της έκρηξης του ηφαιστείου πριν από 3.500 χρόνια. Όπως επισημαίνουν η επαναληπτικότητα ενός τέτοιου φαινομένου βάσει μελετών είναι 1 στις 20.000 να ξανασυμβεί.
Μεγαλύτερη ανησυχία εμπνέουν καταστάσεις όπως αυτές που βίωσε η Σαντορίνη το 1950, εξ ου και η στενή παρακολούθηση της δραστηριότητας του ηφαιστείου.
πηγη.koutipandoras.g
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου