Σαρωτικές αλλαγές στην λειτουργία αρκετών επαγγελματικών ομάδων αλλά και σημαντικές μεταβολές για την ζωή των περισσοτέρων πολιτών φέρνει μια σειρά από διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών το οποίο πέρασε με διαδικασίες εξπρές από την βουλή και αναμένεται η ονομαστική ψηφοφορία δέκα άρθρων την ερχόμενη Τρίτη προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους.
Η στόχευση των περισσοτέρων διατάξεων είναι διπλή. Ειδικότερα :
- η αύξηση των εσόδων του κράτους μέσω των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και
- η διάρθρωση μέσω της πλήρους απελευθέρωσης κλειστών επαγγελμάτων, όπως για παράδειγμα των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων και των οδικών μεταφορών.
Αναλυτικά:
Ρύθμιση χρεών για 900.000 οφειλέτες
Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που εισάγουν νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αφορούν περίπου 900.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που «κουβαλούν» χρέη 42 δισ. ευρώ. Η ελάχιστη δόση κατεβαίνει στα 100 ευρώ τον μήνα ενώ ο αριθμός των δόσεων μπορούν να φτάσουν ακόμα και τις εξήντα (με διαγραφή προσαυξήσεων από 25% έως και 100% ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων). Με τον τρόπο αυτό οι οφειλέτες μπορούν να αποφύγουν αυτόφωρο και κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων. Όσοι επιθυμούν να μπουν στη ρύθμιση θα πρέπει να υποβάλλουν στην εφορία ή το τελωνείο όπου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές τους αίτηση έως τις 29 Φεβρουαρίου. Για πρώτη φορά μάλιστα, στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οφειλές οι οποίες καθίστανται ληξιπρόθεσμες έως και τις 29 Φεβρουαρίου, σε αντιδιαστολή με προηγούμενες ρυθμίσεις όπου υπάγονταν οφειλές οι οποίες είχαν γίνει ληξιπρόθεσμες σε παρελθόντα χρόνο. Υπάγονται δηλαδή και ληξιπρόθεσμα χρέη της τελευταίας στιγμής.
Διαγραφή προσαυξήσεων από χρέη στα ταμεία έως και 100%
Η ρύθμιση αφορά σε 800.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες με συνολικές οφειλές 11 δισ. ευρώ. Όσοι υπαχθούν μπορούν να κερδίσουν διαγραφή προσαυξήσεων από 50% έως και 100% αν εξοφλήσουν εφάπαξ ή έως σε εννέα δόσεις. Οφειλές και πρόσθετες επιβαρύνσεις όπως είχαν διαμορφωθεί στις 31/12/2011 κεφαλαιοποιούνται και στη συνέχεια ρυθμίζονται με ευνοϊκούς όρους. Κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 150 ευρώ και η σχετική αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί στα ασφαλιστικά ταμεία έως τις 29 Φεβρουαρίου.
Χειροπέδες και για ασφαλιστικές εισφορές
Παρά τα πενιχρά ταμειακά αποτελέσματα που είχαν οι συλλήψεις για χρέη προς το Δημόσιο, το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να «υιοθετήσει» την διαδικασία του αυτοφώρου για όσους οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές πάνω από 150.000 ευρώ. Η ποινική δίωξη θα ασκείται ύστερα από αίτηση του προϊσταμένου του ΙΚΑ προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας του, συνοδευόμενη από πίνακα των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους πρόσθετων τελών ή προσαυξήσεων. Η πράξη μπορεί να κριθεί ατιμώρητη, εάν το ποσό που οφείλεται εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό.
«Κυνηγοί... κεφαλών»
Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρατεύσει ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες το έργο των οποίων θα είναι να κυνηγούν όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκτιμάται ότι η αποστολή των ιδιωτικών εταιρειών θα επικεντρωθεί στον εντοπισμό των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών τα οποία θα μπορούν να κατασχεθούν.
«Πάρε ότι θέλεις παλιατζή»
Αν και οι ειδικοί φοροτεχνικοί είχαν ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι ανεφάρμοστο, παρά ταύτα το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι όσοι έχουν οφειλές προς το Δημόσιο και θέλουν να τις πληρώσουν αλλά δεν έχουν τη ρευστότητα, μπορούν να εκχωρήσουν στο Δημόσιο περιουσιακά τους στοιχεία όπως ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής ή ακόμα και μετοχές.
Μαχαίρι στα επιδόματα συνταξιούχων
Συνταξιούχοι με σύνταξη χαμηλότερη των 400 ευρώ, δεν θα μπορούν να λαμβάνουν δώρο Χριστουγέννων και επιδόματα Πάσχα και αδείας, υψηλότερα από τα ποσά που ελάμβαναν πριν από την καθήλωση των επιδομάτων αυτών στα 400 και 200 ευρώ αντίστοιχα. Με την περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης, καθιερώθηκαν τα επιδόματα των 400 και 200 ευρώ. Όμως ο νομοθέτης δεν προέβλεψε ότι ορισμένοι συνταξιούχοι ελάμβαναν σύνταξη χαμηλότερη από 400 ευρώ και μετά το «μαχαίρι» στο δώρο Χριστουγέννων βρέθηκαν να λαμβάνουν μεγαλύτερο δώρο (π.χ. σύνταξη 300 και δώρο 400). Με τη σχετική διάταξη ανοίγει ο δρόμος για τις σχετικές προσαρμογές.
Με τον μισθό και ο φόρος
Τα στοιχεία των επιθεωρητών εργασίας που αναφέρουν ότι 9/10 επιχειρήσεις καθυστερούν την καταβολή μισθών έως και αρκετούς μήνες οδήγησε τα αρμόδια υπουργεία να αποφασίσουν ότι οι μισθωτοί θα φορολογούνται για τις αποδοχές όταν τις εισπράττουν και όχι επί των χρωστούμενων αποδοχών.
Αντικειμενικά κριτήρια για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες
Σε φορολογική παρακολούθηση μπαίνουν 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες καθώς για τον προσδιορισμό των καθαρών κερδών τους, των οφειλόμενων φόρων και ΦΠΑ θα λαμβάνονται υπόψη τεχνικές έμμεσου προσδιορισμού, σταθμίζοντας μεταξύ άλλων τραπεζικές καταθέσεις και δαπάνες σε μετρητά. Για την ενεργοποίηση των αντικειμενικών κριτηρίων, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα απαιτηθεί υπουργική απόφαση με την οποία θα περιγράφεται επακριβώς ο τρόπος προσδιορισμού των καθαρών κερδών των ελευθέρων επαγγελματιών.
Σύνταξη σε 4 μήνες για τους «εφέδρους»
Οι εργαζόμενοι που εντάσσονται σε καθεστώς εφεδρείας θα λαμβάνουν την σύνταξή τους το πολύ εντός 4 μηνών από την κατάθεση των δικαιολογητικών τους ενώ σύμφωνα με τις διατάξεις για το βαθμολόγιο, υπάλληλοι του Δημοσίου με τα ίδια προσόντα, ανεξάρτητα από τον χρόνο απόκτησης των προσόντων τους, θα έχουν την ίδια βαθμολογική μεταχείριση.
«Ανοίγουν» δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και οδικές μεταφορές
Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο δρόμος ανοίγει για τη σύσταση δικηγορικών εταιρειών, καταργούνται οι περιορισμοί διαφήμισης και καθιερώνεται η υποχρέωση των δικηγορικών συλλόγων να δημοσιεύουν σε ετήσια βάση τα οικονομικά τους. Καταργείται παράλληλα η προϋπόθεση της ελληνικής ιθαγένειας για τους συμβολαιογράφους, ενώ εμπορικές επιχειρήσεις και κοινοτικοί μεταφορείς θα μπορούν να ασκούν από τις 29 Φεβρουαρίου το επάγγελμα του οδικού μεταφορέα. Δεν αντιμετωπίζονται πάντως οι επιφυλάξεις της τρόικας σχετικά με τις «νόμιμες αμοιβές» ή «τιμές αναφοράς» που έχουν αντικαταστήσει τις κατώτατες αμοιβές για τους μηχανικούς και τους δικηγόρους.
Φορολογικό πιστοποιητικό και εγγυητικές επιστολές
Όσες Ανώνυμες και Περιορισμένης Ευθύνης εταιρείες (Α.Ε., Ε.Π.Ε.) δεν έχουν αποκτήσει φορολογικό πιστοποιητικό από ορκωτούς λογιστές θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα από 10.000 έως 100.000 ευρώ.
Πάντως, τα αρμόδια υπουργεία στοχεύουν στην διευκόλυνση των στρατηγικών επενδύσεων και την τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος με τη μείωση του ποσοστού της εγγυητικής επιστολής για τη φερεγγυότητα του επενδυτή και τη γνησιότητα και ακρίβεια των δικαιολογητικών από το 2% στο 0,5% του συνολικού κόστους της επένδυσης.
πηγη.newsbomb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου