Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ;Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΟΥ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙ.Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.ΣΤΟ ΦΩΝΑΖΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ ΔΝΤ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΚΟΥΡΕΜΑΤΑ ΣΕ ΒΑΘΟΣ.!!!Το ΔΝΤ εκτιμά πως το haircut 50% ίσως να μην είναι πλέον αρκετό.

Στην πλέον κρίσιμη για την νέα δανειακή σύμβαση προϋπόθεση συγκεντρώνονται οι αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν: στην επάρκεια ή μη του νέου PSI.

Οι σχετικές "διαφωνίες" ήταν παρούσες ήδη από τις παραμονές της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου αλλά λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος άρχισαν να βρίσκουν μάλλον σκόπιμα τον δρόμο τους προς τη δημοσιότητα μέσω του διεθνούς οικονομικού τύπου.

To Dow Jones Newswires και η WSJ δίνουν δημοσιότητα στηνεκτίμηση στελεχών του ΔΝΤ σύμφωνα με την οποία το PSI που προβλέπει κούρεμα της τάξης του 50% δεν επαρκεί για να καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο μέχρι το 2020. Αν αυτή η εκτίμηση καταστεί επίσημη άποψη στο ΔΝΤ τότε δεν έχει κανένα νόημα η διαπραγμάτευση για την νέα δανειακή σύμβαση που αρχίζει σε δύο περίπου εβδομάδες αφού βασική προϋπόθεσή της είναι ότι το ελληνικό χρέος με το PSI γίνεται βιώσιμο.

Τα "νέα" όμως δεν είναι και τόσο νέα και πιθανώς δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα.

Το "Κεφάλαιο" αμέσως μετά την Σύνοδο Κορυφής των αρχών του μήνα είχε καταγράψει σε ρεπορτάζ από τις Βρυξέλλες ότι στελέχη της Κομισιόν εμφανίζονταν ιδιαίτερα ενοχλημένα από τις απόψεις των στελεχών του ΔΝΤ στην τρόικα σύμφωνα με τις οποίες το κούρεμα κατά 50% δεν θα επαρκούσε για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της βιωσιμότητας. Το ενδιαφέρον είναι ότι τότε στο πλευρό του ΔΝΤ έπαιρναν θέση και ορισμένα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης. Αντίθετα, στην ίδια πλευρά με την Κομισιόν, στέκονταν και οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ που εξ αρχής θεωρούσαν το PSI (που δρομολογήθηκε στην συμφωνία Μέρκελ - Σαρκοζί στην Ντοβίλ) ως μία καταστροφική ιδέα η οποία θα μπορούσε να αποδομήσει το ευρώ.

Πολύ περισσότερο μάλιστα που το όριο 50% για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων θεωρήθηκε ως το ακραίο σημείο στο οποίο θα μπορούσε να υλοποιηθεί μια συμφωνία συμμετοχής των ιδιωτών με οικειοθελή χαρακτήρα...
Τώρα, περίπου ένα μήνα μετά και ενώ οι διαπραγματεύσεις έχουν φθάσει σε ενα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο για το PSI, όπου όλα μπαίνουν και πάλι στο τραπέζι, η πλευρά του ΔΝΤ, επιλέγει την στιγμή για να δημοσιοποιήσει μέσω του αμερικανικού οικονομικού τύπου -και σχεδόν να επισημοποιήσει με τον τρόπο αυτό- την εσωτερική διαφωνία στην τρόικα για το αν το PSI μπορεί να στηρίξει την δανειακή σύμβαση ή όχι.

Οι διαφαινόμενες αλλαγές στη στάση του ΔΝΤ υπογραμμίζονται και με άλλα δημοσιεύματα που καλούν για παράδειγμα την διεύθυνση του ΔΝΤ να πάρει μία περισσότερο αυτόνομη από τους ευρωπαίους στάση και να "επιβάλει" τους όρους στις χώρες της ευρωζώνης. Ορισμένοι στις Βρυξέλλες παρά την ραστώνη των εορτών διαβλέπουν στις κινήσεις αυτές την πρόθεση αλλαγής πλεύσης από την διοίκηση του ΔΝΤ έναντι της Ευρωζώνης για το 2012 καθώς η κρίση του χρέους θα φέρει στον κύκλο των χωρών που θα χρειασθούν "βοήθεια" και μεγάλες οικονομίες του ευρώ πέραν της Ελλάδας...

Σε κάθε περίπτωση λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος φαίνεται να δρομολογούνται οι νέοι όροι του παιχνιδιού για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη για το 2012 με το ΔΝΤ να παίρνει αποστάσεις από την ευρωπαϊκή "πλειοψηφία" στην τρόικα. Και πάλι όμως φαίνεται ότι αυτή η διελκυστίνδα θα ξεκινήσει με αφορμή την Ελλάδα.

Πηγή:www.capital.gr

Το ΔΝΤ διαμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση ότι ενδεχόμενη επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών υποδηλώνει ότι η χώρα ίσως δεν κατορθώσει να μειώσει το χρέος της σε βιώσιμο επίπεδο, ακόμη και με το haircut 50% που έχει αποφασιστεί.

Τα παραπάνω αναφέρει το πρακτορείο Dow Jones Newswires επικαλούμενο δύο πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

«Το haircut 50% ίσως πλέον να μην είναι αρκετό για να επαναφέρει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμα επίπεδα με βάση τις νέες οικονομικές εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», αναφέρει ένας αξιωματούχος.

Επίσης, στέλεχος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι ο οργανισμός εργάζεται πλέον πάνω σε μια αυστηρότερη οικονομική αξιολόγηση από αυτή που περιγράφεται στην αναθεώρηση του Ταμείου τον προηγούμενο μήνα για την χώρα.

Στελέχη του ΔΝΤ υποστηρίζουν πως η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι πλέον έγκυρη με βάση τις νέες οικονομικές εκτιμήσεις. «Για να είναι πλέον βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, είτε χρειάζεται μεγαλύτερο haircut είτε επιπρόσθετα δάνεια από την Ευρώπη», δήλωσε.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του Dow Jones Newswires, επισήμως το ΔΝΤ αναφέρει ότι δεν εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών για το ποσοστό συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, απλώς βρίσκεται ως «παρατηρητής».

Ωστόσο, για να συνεχίσει το ΔΝΤ να δανείζει, τα στελέχη του πρέπει να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως η χώρα θα μπορεί να επαναφέρει το χρέος της σε βιώσιμα επίπεδα.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου