Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ;Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΟΥ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙ.Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.ΣΤΟ ΦΩΝΑΖΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩ;;;=ΙΤΑΛΙΑ!!!

Δεν είχα σκοπό να κάνω αναρτήσεις αυτές τις δυο μέρες της “καθολικής” αργίας και οικογενειακής συνάθροισης, αλλά δεν μπορεί κανείς να μείνει ανηπερέαστος από τα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου, αυτά τουλάχιστον που αφορούν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα. Έτσι διαβάζοντας πριν λίγο την ανάρτηση σε σχετική γερμανική ηλεκτρονική σελίδα, σκέφτηκα ότι αυτό το άρθρο θα μπορούσε να ενδιαφέρει περισσότερους από μένα. Κάνω λοιπόν μια μικρή σύνοψη της είδησης σε ελεύθερη μετάφραση με προσωπικά σχόλια.
Το έτος 2012 θα είναι καθοριστικό για την Ευρώπη και το ευρώ. Θα είναι δηλαδή ένα έτος που θα καθορίσει τη μοίρα του ευρωνομίσματος αρχικά και τη συνοχή και μοίρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ερώτημα που μπαίνει καθημερινά κι επιτακτικά είναι αν θα επιβιώσει ή όχι το ευρώ κι αυτό εξαρτάται, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, από την Ιταλία. Αν κι έχουν ένα ίχνος αισιοδοξίας ότι “όλα θα πάνε καλά”, εντούτοις επαφίουν την αισιοδοξία τους στην ιταλική εξέλιξη. Αν η Ιταλία τα “καταφέρει”, τότε θα μπορέσει να επιβιώσει και το ευρώ για ολόκληρη την ευρωζώνη. Κάτι που ίσχυε τρία χρόνια πριν και για την Ελλάδα, το πειραματόζωο που είδαμε μέχρι τώρα.
Με άλλα λόγια σύμφωνα με τον επικεφαλής της Γερμανικής Τράπεζας, του οικονομολόγου Thomas Mayer, στη σημερινή έκδοση της Frankfurter Allgemeine Ζeitung, θα αποφασιστεί από την πρόοδο και οικονομική ανάπτυξη της χώρας της Νότιας Ευρώπης, δηλαδή της Ιταλίας.
Στις αρχές του έτους που μπαίνει σε λίγες μέρες η Ιταλία θα πέσει σε βαθιά ύφεση, όπως έπεσε και η Ελλάδα. Αν όμως καταφέρουν να βγάλουν από την ύφεση η Ιταλία, που το βάθος της δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να εκτιμηθεί επακριβώς, αν μπορέσει δηλαδή να βγει νωρίτερα από τις εκλογές του Μάη του 2013, τότε η Ιταλία θα μπορέσει να αποτελέσει το “πρότυπο σωτηρίας” για όλα τα νότια μεσογειακά κράτη, ισχυρίσεται ο οικονομολόγος στην ίδια συνέντευξη.Με άλλα λόγια καταλαβαίνουμε τι βάθος χρόνου μπορεί να έχει για την Ελλάδα, τουλάχιστον, αυτή η άγρια λιτότητα με τα συμπτώματα κρατικής και οικονομικής διάλυσης. Αν δεν τα καταφέρει η Ιταλία, τότε η Ευρωζώνη διαλύεται. Αυτό δεν έλεγαν και πριν λίγο για την έκβαση της ελληνικής περίπτωσης; Τέλος πάντων, ας επανέλθουμε τώρα στην πραγμτικότητα της σημερινής κατάστασης.
Η έξοδος και ο αποκλεισμός μιας χώρας ή περισσότερων από την Ευρώπη και την Ευρωζώνη δεν αποτελεί πλέον “ταμπού” και μπορεί να συμβεί χωρίς το φόβο που εκφράζονταν πριν λίγο καιρό για την περίπτωση της Ελλάδας.”Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι πλέον ταμπού., πιστεύει ο Mayer. Ο φόβος αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί πλέον φόβο, αλλά πραγματικότητα.Αρχικά υπολόγισζαν να φύγει η Ελλάδα μετά τις προγραμματισμένες εκλογές του 2012, εκλογές που προγραμματίστηκαν “από μια κυβέρνηση η οποία είναι απρόθυμη και ανίκανη να συνεχίσει το πρόγραμμα λιτότητας, που συμφώνηθηκε”, συνεχίζει ο εκπρόσωπος της γερμανικής τράπεζας. Στην περίπτωση αυτή θα σταματούσαν οι οικονομικές εισρροές από τα προγράμματα ενίσχυσης και η Ελλάδα θα είναι αναγκασμένη να “κόψει” δικά της χρήματα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.Αυτό το νόμισμα θα μπορούσε να είναι η δραχμή, Έτσι απλά βλέπει τα πράγματα ο οικονομολόγος από τη γερμανική τράπεζα, πράγμα που κάτι τέτοιο παλιότερα αποτελούσε “κακά λόγια” στο στόμα μικρού παιδιού. Θυμάστε τι έγινε με το δημοψήφισμα!
Από την άλλη πλευρά βλέπει τη Γερμανία να “βγαίνει” αλώβητη από όλη αυτή την παγκόσμια οικονομική περιπέτεια και να διατηρεί την κατηγορία ΑΑΑ. Βέβαια η μεγάλη ανάπτυξη της Κίνας σε συνδυασμό με την απόδοση των ΗΠΑ, μπορεί να πλήξουν τη γερμανική οικονομία. Υπάρχει εκ μέρους της γερμανικής πλευράς ενισχυμένη αισιοδοξία ότι δεν πρόκειται να υποβαθμιστεί, όπως η Γαλλίας, “γιατί η Γαλλία είναι εντελώς ξεχωριστή περίπτωση” τονίζει με έμφαση.
Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να υπάρξουν αρκετές χρεοκοπίες. Για τις τράπεζες, η κρίση με τα λόγια του Mayer δεν έχει ακόμη τελειώσει. ”Η οικονομική κρίση θα συνεχίσει να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σταθερότητα των τραπεζών. Και όχι μόνο το επόμενο έτος, αλλά σε όλη τη δεκαετία», δήλωσε επικεφαλής της γερμανικής τράπεζας οικονομολόγος στη γερμανική εφημερίδα, Αναμένονται, όπως προείπα αρκετές πτωχεύσεις τραπεζών. Όλο αισιοδοξία ήταν ο Mayer, μάς έκανε την καρδιά περιβόλι χριστουγεννιάτικα! Καλές γιορτές να έχετε και να είστε περισσότερο αισιόδοξοι!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου