Ο εκλεκτός του κ. Παπαδήμου, υπουργός Εσωτερικών κ. Γιαννίτσης, με συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, μας ενημέρωσε ο,τι η θητεία της Κυβέρνησης ενδέχεται να παραταθεί κατά το πρότυπο της Ιταλίας. Να υπενθυμίσουμε ό,τι ο κ. Μόντι θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2013!Αυτό υπαινίσσεται ο κ. Γιαννίτσης; Κατ’ αρχήν είναιεντελώς αναρμόδιος να αποφαίνεται για την ημερομηνία των εκλογών. Δεν είναι δικό του θέμα να το αποφασίσει. Ως εκ τούτου οι δηλώσεις του ήταν εκ του περισσού. Και άκομψες μάλιστα, όταν υπάρχει η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών, που δεσμεύει την παρούσα κυβέρνηση, άρα και τον κ. Γιαννίτση. Εκτός και αν προετοιμάζει το έδαφος…Όμως, πέραν του κ. Γιαννίτση και άλλοι διατυπώνουν, εύλογα, το ερώτημα: «γιατί να γίνουν σύντομα εκλογές; Ας αφήσουμε τον κ. Παπαδήμο να ολοκληρώσει το έργο του. Αλλωστε οι δημοσκοπήσεις δεν προβλέπουν αυτοδυναμία, οπότε πάλι κυβέρνηση συνεργασίας θα έχουμε;»
Ας επιχειρήσουμε να απαντήσουμε.
Πρώτον, η κυβέρνηση Παπαδήμου αποτελεί μια «ανορθογραφία» του Συντάγματος. Παράταση του βίου της, συνιστά υπονόμευση της δημοκρατίας.
Δεύτερον, ακολουθεί μια πολιτική η οποία ουδέποτε έτυχε της εγκρίσεως του ελληνικού λαού. Και πολιτική αυτή έχει ανάγκη νομιμοποίησης ή απόρριψης.
Τρίτον, στηρίζεται από μια Βουλή η οποία, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία με τη θέληση του εκλογικού σώματος.
Τέταρτον, το πλειοψηφόν κόμμα της Βουλής, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά υφάρπαξε την ψήφο του ελληνικού λαού γιατί είχε κατέλθει στις εκλογές με ένα εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα.
Πέμπτον, ο ελληνικός λαός πρέπει να έχει την ευκαιρία να καταλογίσει ευθύνες σ’ εκείνους που υφάρπαξαν την ψήφο του και τον οδήγησαν με πράξεις ή παραλείψεις στη σημερινή κατάσταση.
Έκτον, η κυβέρνηση Παπαδήμου πρόκειται να δεσμεύσει τη χώρα για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει κατά πολύ τον Συνταγματικό βίο της παρούσης Βουλής, άρα απαιτείται νωπή εντολή.
Έβδομον, οι περισσότεροι εκ των υπουργών του κ. Παπαδήμου κατείχαν χαρτοφυλάκια και στην κυβέρνηση Παπανδρέου και απέτυχαν παταγωδώς. Τι μας λέει οτι οι άνθρωποι αυτοί θα επιτύχουν με πρωθυπουργό τον κ. Παπαδήμο;
Όγδοον, πέραν της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει ακόμα να ελέγχει όλες τις ΔΕΚΟ και τον μηχανισμό διοίκησης του κράτους. Είναι δυνατόν ένα κόμμα που απέτυχε τραγικά να συνεχίζει να διοικεί τη χώρα;
Ένατον, επειδή βασικά στελέχη αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης, (π.χ. Βενιζέλος, Παπακωνσταντίνου, κ.λ.π,) έχουν προκαλέσει την κοινή γνώμη με τις πολιτικές τους, η απομάκρυνσή τους θα εκτονώσει εν μέρει και τη λαϊκή αγανάκτηση και οργή.
Δέκατον, με δεδομένη την αποτυχία του μνημονίου η χώρα έχει ανάγκη από ένα καινούργιο ξεκίνημα. Από μια νέα κυβέρνηση, με ισχυρή λαϊκή εντολή, για να ξαναδεί τα πράγματα από την αρχή.
Όσον αφορά στα επιχειρήματα του τύπου ότι δεν ενδείκνυται να κάνουμε εκλογές εν μέσω κρίσης, η απάντηση είναι ότι οι εκλογές είναι η γιορτή της δημοκρατίας και δεν πρέπει να παρουσιάζονται ως πρόβλημα! Άλλωστε και άλλες χώρες που έκαναν εκλογές εν μέσω κρίσης (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία) δεν έπαθαν τίποτα.
Τέλος, όσον αφορά στη διαπίστωση οτι δεν θα προκύψει αυτοδυναμία γιατί σπεύδουν να προκαταλάβουν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού;
Ο κόσμος έχει αντιληφθεί τι παίζεται. Ας σταματήσουμε να τον ταΐζουμε κουτόχορτο….
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου