Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ;Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΟΥ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙ.Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.ΣΤΟ ΦΩΝΑΖΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ.ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟΥ ΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΘΗΛΙΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ.

Η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση αποφασίσει να μην συνεχίσει τη συμφωνηθείσα πολιτική λιτότητας. Και σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel στην αγγλόφωνη έκδοση του, ειδικοί του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας επεξεργάζονται σχετικά σενάρια.

Σε μία τέτοια εξέλιξη, θα ανακουφίζονταν χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, καθώς θα υπήρχαν πρόσθετοι πόροι για την ενίσχυσή τους από το EFSF και τους άλλους διαθέσιμους μηχανισμούς.

Ωστόσο, στην Ελλάδα περιγράφεται μια πραγματική καταστροφή. Η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος θα ήταν δραματική και τα όποια θετικά αποτελέσματα στις εξαγωγές θα τα ξεπερνούσαν οι αρνητικές συνέπειες.

Το χρέος της χώρας, παρά το haircut, θα εκτοξευόταν στα ύψη, αφού θα εξακολουθούσε να υπολογίζεται σε ευρώ, ενώ η πιστοληπτική της αξιολόγηση θα υποβιβαζόταν ακόμη περισσότερο και οι ελληνικές επιχειρήσεις θα ασφυκτιούσαν, αφού και οι τράπεζες της χώρας δεν θα έβρισκαν γραμμές δανειοδότησης.

"Πολλές εταιρείες θα χρεοκοπούσαν", αναφέρεται στο δημοσίευμα, "καθώς το χρέος τους επίσης θα εκφραζόταν σε ευρώ, με αποτέλεσμα ακόμη περισσότεροι εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους. Η εγχώρια κατανάλωση θα κατέρρεε, ενώ η Ελλάδα θα χρειαζόταν δεκαετίες για να ελευθερωθεί από αυτόν τον οδυνηρό κύκλο, ενώ παράλληλα άλλες χώρες θα ακολουθούσαν στην δίνη"...

Πρόκειται για το "χειρότερο δυνατό σενάριο", αναφέρεται στο δημοσίευμα, το οποίο πάντως δεν θεωρείται ως το πλέον πιθανό.

1 σχόλιο:

aperigraftos είπε...

Το ελληνικό χρέος πιθανώς δεν θα είναι βιώσιμο ούτε μετά το κούρεμα των ομόλογων, υποστηρίζει ο Λαρς Φέλντ, ένα από τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση.

Όπως δηλώνει στην Καθημερινή της Κυριακής, θα πρέπει να ακολουθήσει μια ήπια αναδιάρθρωση του χρέους, με περαιτέρω επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου δανεισμού.

Πιστεύω ότι θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους τον επόμενο χρόνο, αλλά αυτό δεν οδηγεί αναγκαστικά σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, καταλήγει ο κ. Φελντ. οι παπαγαλοι κανουν καλα την δουλεια τους.ας κανουμε και εμεις την δικια μας.

Δημοσίευση σχολίου