Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ;Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΟΥ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙ.Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.ΣΤΟ ΦΩΝΑΖΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011

ΓΔ RT 14:07 741,22 -38,07 -4,89% Τζίρος 30,58 εκ. € 4-10-2011 To Eurogroup "βυθίζει" το Χρηματιστήριο της Αθήνας ..


Η αναβολή του Eurogroup της 13ης Οκτωβρίου και η περαιτέρω καθυστέρηση της έγκρισης της έκτης δόσης, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες ανησυχίες στην επενδυτική κοινότητα. Οι επενδυτές περιμένουν πως οι εξελίξεις θα οδηγήσουν, αργά ή γρήγορα, σε ένα μεγάλο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, το οποίο θα επιφέρει σημαντικές απώλειες στους κατόχους ομολόγων.

Αυτό το μείγμα ειδήσεων φέρνει νέες πιέσεις στο ταμπλό του ΧΑ. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με βαρύτατες απώλειες και ευθυγραμμισμένη με το έντονα αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές (ο DAX υποχωρεί κατά 3%). Γρήγορα όμως οι πιέσεις, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, εντάθηκαν με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να καταγράφει απώλειες 5,5% και να βρίσκεται κάτω από τις 740 μονάδες. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ έχει πλέον υποχωρήσει κάτω από 30 δισ. ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος χάνει 8,6% και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE ASE 20, χάνει 6,5% και κάνει πράξη κάτω από τις 300 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών χαρακτηρίζεται υψηλή αφού στα πρώτα 45 λεπτά ο τζίρος ξεπερνά τα 14 εκατ. ευρώ και ο όγκος τα 12 εκατ. τεμάχια. Σημειώνεται πως πρόκειται για καθαρό τζίρο, ήτοι δεν έχουν γίνει πακέτα.

Βαρύτατες απώλειες καταγράφουν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς καταγράφουν απώλειες άνω του 10%, ενώ οριακά κάτω από 10% υποχωρεί η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Οι αποτιμήσεις πλέον των μετοχών είναι αποκαρδιωτικές. Η ΕΤΕ βρίσκεται στα 2,2 δισ. ευρώ και η αποτίμηση της Τράπεζας Κύπρου έχει πέσει κάτω από το 1 δισ. ευρώ. Συνολικά έξι τίτλοι έχουν κεφαλαιοποίηση πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Όμως και εκτός τραπεζικού κλάδου η εικόνα είναι αντίστοιχη.  Ο ΟΠΑΠ χάνει 9% με την αποτίμησή του να είναι οριακά πάνω από 2 δισ. ευρώ. Η Bank of America σχολίαζε σήμερα σε έκθεσή της την αξία του Οργανισμού η οποία όμως όπως ανέφερε επισκιάζεται από το ελληνικό πρόβλημα και τις ανησυχίες για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Συνολικά περί τις 30 μετοχές καταγράφουν την πρώτη ώρα της συνεδρίασης απώλειες άνω του 7% και από το σύνολο των μετοχών που έχουν κάνει πράξη μόλις 5 ενισχύονται. Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου