Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ;Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΟΥ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙ.Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.ΣΤΟ ΦΩΝΑΖΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΠΟΣΑ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ?

Σε νέες αποκαλύψεις για το ενεργειακό πραξικόπημα κατά της Ελλάδας, που σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε με εντολές από την Ουάσινγκτον, αλλά και για τα όσα συζήτησε παρασκηνιακά ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, με Αμερικανό αξιωματούχο και αφορούσαν στην ονομασία των Σκοπίων «Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας», παραμερίζοντας τα φλέγοντα ζητήματα της ταυτότητας και της γλώσσας των γειτόνων, προχωρούν σήμερα τα «Επίκαιρα».

Κομβικό ρόλο στο αμερικανικό ενεργειακό πραξικόπημα κατείχε ο Μάθιου Μπράιζα, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπεύθυνος για θέματα Ευρώπης-Ευρασίας, ο οποίος φρόντισε ώστε το κρίσιμο διάστημα 2007-2009 να γνωρίζει τις κινήσεις και τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης γύρω από την ενεργειακή και εξωτερική πολιτική, προκειμένου να προλαβαίνει να παρεμβαίνει και να ματαιώνει οτιδήποτε κινούνταν σε διαφορετική ρότα απ’ αυτή των αμερικανικών συμφερόντων.

Όπως δημοσιεύουν τα "Επίκαιρα", πρόθυμος συνεργάτης του ο Αμερικανός πρέσβης εκείνης της περιόδου Ντανιέλ Σπέκχαρντ, επιφορτισμένος με τον συντονισμό των συναρμόδιων και την ενημέρωση όλων όσοι χρειαζόταν, όπως αποκαλύπτει το απόρρητο τηλεγράφημα του πρώην πρέσβη σχετικά με τις συναντήσεις του κ. Μπράιζα με τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή τον Απρίλιο του 2008.

Στο προηγούμενο τεύχος, τα «Επίκαιρα» είχαν αποκαλύψει μια σειρά τηλεγραφημάτων ειδικού χειρισμού του κ. Σπέκχαρντ προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στα οποία ενημέρωνε λεπτομερώς για την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα. Ανάμεσά τους ένα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αυτό της 25ης Σεπτεμβρίου 2009, το οποίο συντάχθηκε και απεστάλη στην Ουάσινγκτον μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών του Οκτωβρίου. Ο Ντανιέλ Σπέκχαρντ περιέγραφε το προεκλογικό κλίμα που επικρατούσε στην Αθήνα, προβλέποντας νίκη του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τα όσα έγραφε στο απόρρητο τηλεγράφημα, ο Αμερικανός διπλωμάτης αισιοδοξούσε ότι με τον Γιώργο Παπανδρέου πρωθυπουργό της Ελλάδας αλλά και υπουργό Εξωτερικών θα άλλαζε σελίδα η ελληνική εξωτερική πολιτική, με βασικά σημεία της τη βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με τους γείτονές της και κυρίως την αλλαγή στη διπλωματία προσέγγισης της Αθήνας με τη Μόσχα.

«Ο Γιώργος Παπανδρέου θα εργαστεί για τη βελτίωση της ατμόσφαιρας στις σχέσεις της Ελλάδας με τους γείτονές της, κι αυτό μπορεί να βοηθήσει με την πάροδο του χρόνου στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και στην επίλυση κάποιων επιμέρους θεμάτων για την ονομασία «Μακεδονία». Μπορεί ακόμη και ο ίδιος να κρατήσει το υπουργείο Εξωτερικών. Η οικονομική κρίση θα περιορίσει τη δυνατότητα της Ελλάδας να εντείνει τις συνεισφορές της στις κοινές προσπάθειες στο Αφγανιστάν και σε άλλες αναδυόμενες δημοκρατίες.

»Ο Παπανδρέου, πρώην υπουργός Εξωτερικών και για τα δύο επόμενα χρόνια Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι προτίθεται να είναι πιο δραστήριος στην εξωτερική πολιτική απ’ ό,τι ο προκάτοχός του. Έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ακολουθήσει την πολιτική του Καραμανλή προς τη Ρωσία, λέγοντας ότι θα επανεκτιμήσει τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και τη συμφωνία για τον South Stream. (…) Θα απευθυνθεί, επίσης, σίγουρα στους ομολόγους του στην Τουρκία και τη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Το κόμμα του έχει, επίσης, δηλώσει ότι θέλει να είναι πιο δραστήριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σε παγκόσμια θέματα ενδιαφέρεται για τις κλιματικές αλλαγές» εκτιμούσε τον Σεπτέμβριο του 2009 ο Ντανιέλ Σπέκχαρντ. Η πραγματικότητα τον δικαίωσε 100%... Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2009, στις περίφημες πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης Παπανδρέου, ο νυν πρωθυπουργός αποδεχόταν την ονομασία «Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας» για τα Σκόπια σε συνομιλία του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ, αφήνοντας ανοιχτά τα ζητήματα της ταυτότητας και της γλώσσας των Σκοπιανών. Υπενθυμίζεται ότι τρεις μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2010, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον και ο Μπαράκ Ομπάμα πρότεινε την ονομασία «Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας», οι διαρροές ήθελαν τον Έλληνα πρωθυπουργό να επιφυλάσσεται να απαντήσει...

Όσον αφορά την ενέργεια της Ελλάδας, σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα» τον Απρίλιο του 2008 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπεύθυνος για θέματα Ευρώπης-Ευρασίας Μάθιου Μπράιζα επισκέφθηκε την Αθήνα, στην προσπάθεια των ΗΠΑ να φέρουν στον ίδιο δρόμο την κυβέρνηση Καραμανλή. Η επίσκεψη έγινε στη σκιά του ελληνικού βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και της συμφωνίας με τη Ρωσία για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην κατασκευή του αγωγού South Stream.

Στόχος του Αμερικανού διπλωμάτη ήταν να καταστήσει σαφές στον Κ. Καραμανλή ότι προτεραιότητα της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα θα έπρεπε να είναι η ολοκλήρωση του αγωγού TGI –αμερικανικών συμφερόντων – για προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και σε συνεργασία με Τουρκία-Ιταλία. Οι συγκεκριμένες συνομιλίες κατεγράφησαν και πάλι σε απόρρητο ενημερωτικό σημείωμα του πρέσβη Σπέκχαρντ.

Η ελληνική πλευρά έθεσε πολλά ζητήματα υπόψη του κ. Μπράιζα ενώ εκείνος αποδέχτηκε την ανάγκη προμήθειας φυσικού αερίου της Ελλάδας από διάφορες πηγές, συμπεραίνοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα θα αποκόμιζε μεγάλα οφέλη στη διαπραγματευτική της θέση με τα ενεργειακά, «παίζοντας» με τους δύο αγωγούς, δίνοντας όμως προτεραιότητα στον TGI.

Τα οφέλη εξανεμίστηκαν όταν ο νυν πρωθυπουργός έκλεισε την πόρτα στη Ρωσία, με αποτέλεσμα ο South Stream να μην περάσει από την Ελλάδα. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, όπως δημοσιεύουν τα «Επίκαιρα», η αμερικανική πλευρά ήταν πολύ ενοχλημένη από την ενεργειακή διπλωματία της κυβέρνησης Καραμανλή και ήταν αποφασισμένη να κάνει οτιδήποτε για να ανατραπεί η κατάσταση αυτή.


ΠΗΓΗ: ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου