Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ;Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΟΥ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙ.Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.ΣΤΟ ΦΩΝΑΖΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

MEGA DEAL *(OR)* ΜΕΓΑΛΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ;;;

Τη Δευτέρα εκτός απροόπτου θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τη συγχώνευση Eurobank - Alpha, αφού πρώτα προηγηθούν τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών. Σύμφωνα με στελέχη των δύο τραπεζών, θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη τράπεζα στη νοτιανατολική Ευρώπη με 150 δισ. ευρώ ενεργητικό, 8 εκατομμύρια πελάτες, 80 δισ. καταθέσεις, 2000 καταστήματα σε πάνω από 10 χώρες.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία έχει κλείσει και τυπικά. Το deal ήταν αποτέλεσμα μακρών και επίπονων διαπραγματεύσεων, ενώ θα επισφραγιστεί με αύξηση κεφαλαίου ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έφερε η κρίση ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Στην ΑΜΚ, ύψους τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, πιθανότατα θα συμμετάσχει και το κρατικό fund του Κατάρ, ενώ πληροφορίες λένε ότι το ποσοστό του στο νέο σχήμα θα ανέλθει στο 20%, κάτι που θα καταστήσει το Εμιράτο τον μεγαλύτερο μέτοχο της Τράπεζας.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέσω διαρροών έως τώρα, πρόεδρος του νέου σχήματος θα είναι ο κ. Κωστόπουλος.

Επίσης, θα προβλέπεται θέση δύο διευθύνοντων συμβούλων, τις οποίες θα αναλάβουν οι κ.κ. Δ. Μαντζούνης, από την πλευρά της Alpha και Ν. Νανόπουλος από την πλευρά της Eurobank.

Οι πρωταγωνιστές της συμφωνίας ευελπιστούν ότι η συγχώνευση θα αναστρέψει την κατακρήμνιση των τιμών των μετοχών των δύο τραπεζών, θα αποτρέψει την de facto κρατικοποίηση τους (λόγω της ενδεχόμενης προσφυγής στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), θα επιτύχει συνέργειες και οικονομίες κλίμακος εντός και εκτός Ελλάδος και θα προσελκύσει νέα κεφάλαια στη χώρα μας (με πρώτα βεβαίως εκείνα από το Κατάρ).

Κατόπιν τούτων, εκτιμάται ότι θα υπάρξει ντόμινο εξελίξεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα προς την Εθνική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου