Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ;Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΟΥ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙ.Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.ΣΤΟ ΦΩΝΑΖΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Εμπόδια τοποθετεί η S&P στη μετακύλιση του χρέους.!!!

ENA νέο χτύπημα, πιθανώς και κάτω από τη μέση, επιφύλασσε για την Ελλάδα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor'Αs, καθώς προειδοποίησε ότι πιθανώς να εκλάβει ως «επιλεκτική χρεοκοπία» («Selective Default» - SD) την εφαρμογή και των δύο προτάσεων του γαλλικού σχεδίου για μετακύλιση του ελληνικού χρέους.

Την ίδια ώρα Eλληνες τραπεζίτες τονίζουν στο Reuters ότι οι ελληνικοί χρηματοοικονομικοί όμιλοι μπορούν να αντέξουν ακόμη και την υποβάθμιση της Ελλάδας σε επίπεδο «επιλεκτικής χρεοκοπίας» εάν αυτή δεν διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Σημειώνεται ότι η υποβάθμιση σε «επιλεκτική χρεοκοπία» μπορεί να διαρκέσει από έξι ημέρες έως έξι μήνες και κατόπιν η αξιολόγηση μιας χώρας να επιστρέψει είτε στον προηγούμενο «βαθμό» αξιολόγησης είτε ακόμη και να αναβαθμιστεί.

Εάν όμως ο οίκος αξιολόγησης σκοπεύει να αφήσει τη χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας για μεγαλύτερο διάστημα, θα χρειαστεί κάποια συμφωνία με την ΕΚΤ για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες, συμπλήρωσαν οι Eλληνες τραπεζίτες.

«Εάν η περίοδος “επιλεκτικής χρεοκοπίας” είναι σύντομη, καλύπτοντας μόνο την περίοδο διακανονισμού προκειμένου να γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων, τότε δεν θα υπάρξει θέμα για τις ελληνικές τράπεζες. Εάν η περίοδος “επιλεκτικής χρεοκοπίας” αποδειχθεί μεγαλύτερη, τότε ίσως πρέπει να δοθεί κάποιο αντάλλαγμα στην ΕΚΤ για τις εγγυήσεις», τόνισε ελληνική τραπεζική πηγή που διατήρησε την ανωνυμία της.
Σύμφωνα, πάντως, με το Reuters η δήλωση της S&P δεν απορρίπτει απολύτως το πολύπλοκο σχέδιο μετακύλισης που έχει προτείνει η Γαλλία και, κατά κάποιους παρατηρητές, αποτελεί περισσότερο διάσωση των ομολογιούχων παρά της Ελλάδας. Δείχνει όμως, πόσο δύσκολο έργο θα είναι να συντονιστεί ο ιδιωτικός τομέας στο πλαίσιο ενός δεύτερου πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας.

«Η άποψή μας είναι ότι κάθε μία από τις δύο επιλογές χρηματοδότησης που περιγράφονται στην πρόταση (των γαλλικών τραπεζών) μάλλον συνιστούν χρεοκοπία, σύμφωνα με τα κριτήριά μας», τόνισε η S&P σε ανακοίνωσή της. Από τους τρεις μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, η S&P έχει κρατήσει την αυστηρότερη στάση απέναντι στην Ελλάδα. Τον προηγούμενο μήνα ο οίκος υποβάθμισε την αξιολόγησή του για την Ελλάδα στο «CCC», τη χαμηλότερη βαθμίδα από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο.

Η S&P διευκρίνισε ότι «σύντομα» μετά τη μετακύλιση θα προχωρήσει σε νέα αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Η νέα αυτή αξιολόγηση θα «κοιτά προς τα εμπρός», λαμβάνοντας υπόψη τη νέα κατάσταση του χρέους της Ελλάδας. Παρ'Α όλα αυτά, η S&P δεν θέλησε να πει ρητά εάν η νέα αξιολόγηση θα βγάζει την Ελλάδα από το καθεστώς χρεοκοπίας, κάτι για το οποίο έχει δώσει διαβεβαιώσεις η Fitch.

Παρά, όμως, την προειδοποίηση του οίκου, η ιταλική τράπεζα UniCredit εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι είναι πρόθυμη να συμμετάσχει στη μετακύλιση. Η τράπεζα έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα αξίας 800 εκατ. ευρώ.

πηγη.http://www.express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου