Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ;Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΟΥ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙ.Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.ΣΤΟ ΦΩΝΑΖΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ *Ρεπορτάζ για έναν αθώο*


Πρώτα θα σας πω εν συντομία την ιστορία. Το βράδυ της Τετάρτης – και μην ρωτήσετε ποιάς Τετάρτης - ο Μιχάλης αποφάσισε να φύγει από το γραφείο του στην Φιλελλήνων και να πάει στο σπίτι του στο Κουκάκι. Έβαλε λίγη κρέμα μαλόξ στο πρόσωπο – μήπως και γλυτώσει από τα δακρυγόνα - φόρτωσε στην πλάτη του τη τσάντα του και με το ποδήλατο του μπήκε στους δρόμους της Πλάκας. Όταν έφτασε στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στο ύψος της οδού Μακρυγιάννη, έπεσε πάνω σε άντρες των ΜΑΤ και ΔΕΛΤΑ. Κάποιος τον έδειξε και αμέσως μετά, όλοι μαζί, άρχισαν να τον κυνηγούν. Φωνάζοντας προσπάθησε να τους πει ότι δεν έχει σχέση με τα επεισόδια, ότι μόλις τώρα έφυγε από την δουλειά του, οι αστυνομικοί όμως … ακάθεκτοι. Τον κυνήγησαν, αυτός μπήκε σε ένα εστιατόριο να ζητήσει βοήθεια, οι αστυνομικοί «εισέβαλαν» και τον έσυραν έξω (αφού βέβαια χτύπησαν όσους τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν).

Ένας εύσωμος ΜΑΤατζής «περιποιήθηκε» το ποδήλατο του, ενώ οι συνάδελφοι του «περιποιήθηκαν» τον ίδιο (με βρισιές, κλοτσιές και ύπουλα χτυπήματα γκλοπς). Αργότερα τον «παρέδωσαν» στην ΓΑΔΑ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Εκεί «διανυχτέρευσε» και την Πέμπτη έζησε όλο το «μύθο» του επικίνδυνου κρατούμενου. Δακτυλοσκοπήσεις, φωτογραφίσεις και μετακινήσεις από υπηρεσία σε υπηρεσία σε στιλ (αστυνομικού) Χόλυγουντ.

Την Παρασκευή (1 Ιουλίου), τον παρουσίασαν στην ανακρίτρια. «Πίστεψα ότι εκεί το αστείο θα τέλειωνε», θα μου πει ο ίδιος αλλά τελικά άκουσε να τον κατηγορούν ότι συμμετείχε στον (μαρμαρο)πόλεμο εναντίον των αστυνομικών! Ένας ΜΑΤατζής κατέθεσε ότι μία ώρα και 20 λεπτά (!) πριν τον συλλάβουν, τον είχε δει να πετάει πέτρες «κάπου στην Αμαλίας» και γι’ αυτό τον κυνήγησαν και τον συνέλαβαν στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου! Ο Γιάννης Ραχιώτης δικηγόρος του Μιχάλη πρόσεξε μάλιστα, ότι οι αστυνομικοί είχαν «διορθώσει» με μπλάνκο το αρχικό κατηγορητήριο επιδιώκοντας να κατηγορηθεί για κακούργημα ενώ αρχικά «πήγαινε» για πλημμέλημα (έκανε και σχετική μήνυση, ενώπιον της ανακρίτριας). Από αθώος δηλαδή, κακούργος! Αυτή είναι η περιπέτεια που έζησε o Μιχάλης Προδρόμου, επιστημονικός υπεύθυνος του WWF Ελλάς για θέματα ενεργειακής πολιτικής. Όπως μου είπε ο Δημήτρης Καραβέλλας γενικός διευθυντής του WWF τον Μιχάλη Προδρόμου τον επέλεξαν ανάμεσα σε δεκάδες υποψήφιους που διεκδικούσαν την ίδια θέση. Είναι 28 ετών, Πολιτικός Μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, μετεκπαιδευμένος στο Delft στην Ολλανδία – εκεί έμαθε και το ποδήλατο - σε θέματα αειφορίας και ενεργειακού σχεδιασμού κτηρίων. Η διπλωματική του εργασία στο Delft βραβεύτηκε στα «Energy Efficiency awards», για την πρωτοτυπία, καινοτομία, και τη συνάφεια της με τις ανάγκες της κοινωνίας. «Οι ατεκμηρίωτες συλλήψεις αθώων πολιτών όπως η κάθε μορφής βία, λειτουργούν καταστροφικά για μια κοινωνία που περνάει πολύ δύσκολες στιγμές» θα μου πει ο Καραβέλλας. Απόλυτοι για την αθωότητα του είναι και οι άλλοι συνάδελφοι του στη WWF. Όχι απλώς γιατί «είναι γνήσιος οικολόγος» και «δεν θα συμμετείχε ποτέ σε πράξεις βίας» αλλά γιατί, πολύ απλά, όλη την Τετάρτη που το Σύνταγμα «καιγόταν», «ο Μιχάλης ήταν στο γραφείο του και δούλευε». «Το απόγευμα που σύμφωνα με τον αστυνομικό ο Μιχάλης πέταγε πέτρες, εμείς τρώγαμε μαζί του» θα μου πουν στελέχη της WWF. «Αυτός μάλιστα κατέβηκε στην είσοδο και παρέλαβε τις πίτσες που είχαμε παραγγείλει». «Μπορεί να το βεβαιώσει και ο πιτσαδόρος». Αντιστοίχως στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου δύο μάρτυρες με βεβαιώνουν ότι ξυλοκοπήθηκε βάναυσα την στιγμή της σύλληψης του.

Στην ΓΑΔΑ όμως, όταν ζήτησε ιατροδικαστή του είπαν ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο «στο τέλος της διαδικασίας». Τελικά θα πάει σήμερα Δευτέρα, στον ιατροδικαστή ο οποίος θα προσπαθήσει να ανακαλύψει αν τα σημάδια των γκλοπς διαρκούν … πέντε μέρες. Η αθωότητα του Μιχάλη Προδρόμου θα αποδειχθεί, από ότι φαίνεται, πολύ εύκολα στα δικαστήρια. «Ζητάω την απονομή δικαιοσύνης, είναι απαραίτητη σε μία περίοδο σοβαρής κρίσης που όλες οι αξίες καταρρέουν», θα μου πει χωρίς φωνές, ηρωισμούς και πολιτικούς βερμπαλισμούς. Τα ερωτήματα όμως που γεννά η περιπέτεια του, από ποιόν θα απαντηθούν; Πόσοι από αυτούς που συλλαμβάνει η αστυνομία είναι το ίδιο αθώοι με τον Μιχάλη; Πόσοι φοβισμένοι και ανίκανοι αστυνομικοί κυκλοφορούν στους δρόμους και αντί να συλλαμβάνουν ενόχους, ξεσπούν σε αθώους; Γιατί αυθαιρετούν και δεν τιμωρούνται; Εκτός αν μου πουν ότι μετά την αθώωση του Μιχάλη, οι αστυνομικοί που ψευδομαρτύρησαν θα τιμωρηθούν. Και τέλος πάντων αν κάποιοι στα «ΜΑΤ» και στην «Δίας» δεν είναι ικανοί να χωρίσουν δυο γαϊδάρων άχυρα –που λένε και στα χωριά – οι νέοι «γαλονάδες» τι κάνουν; Γιατί ανέχονται την κατασκευή ενόχων; Είναι σαν να το βλέπω: «Ποδηλάτης, με ελαφρώς φουντωτά μαλλιά, με σακίδιο στον ώμο και μαλόξ στο πρόσωπο; Πιάστε τον»! Ύποπτος για να μην σας πω ένοχος! Όσο όμως οι αστυνομικοί κυνηγούν τους … ποδηλάτες (ή αυτούς που δεν τους μοιάζουν τέλος πάντων) τόσο η Αθήνα θα συνεχίσει να καίγεται. Πρώτον γιατί οι ένοχοι θα … πολλαπλασιάζονται και δεύτερον γιατί οι συνομήλικοι του Μιχάλη θα θεωρούν τους αστυνομικούς όχι μόνο ανίκανους (ή φοβισμένους ή ψεύτες) αλλά και εχθρούς.

πηγη.http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=7715

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου