Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ;Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΟΥ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙ.Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.ΣΤΟ ΦΩΝΑΖΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Εάν οι συνέπειες μιας πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας κρίνονται τρομακτικές, για τις *ΗΠΑ* δεν ειναι μακρια η 2 αυγουστου/!!!

Αν και η αντίστροφη μέτρηση για το αμερικανικό χρέος έχει ήδη αρχίσει, η έλευση της 2ας Αυγούστου φαντάζει πιο μακρινή από ποτέ...

Εάν οι συνέπειες μιας πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας κρίνονται τρομακτικές για την ευρωπαϊκή και όχι μόνο οικονομία, κανείς δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί ποιος πραγματικά θα ήταν ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς αγορές μιας στάσης πληρωμών της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη, των ΗΠΑ.

Αν και η αντίστροφη μέτρηση για το αμερικανικό χρέος έχει ήδη αρχίσει, η έλευση της 2ας Αυγούστου φαντάζει πιο μακρινή από ποτέ...Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε χτες το σχέδιο περικοπών των κρατικών δαπανών, το οποίο προτείνει ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, «πολιτική πράξη», η οποία όμως δεν θα εγκριθεί, όταν έλθει προς ψήφιση στη Γερουσία. Το σχέδιο προβλέπει αύξηση 900 δισεκατομμυρίων στο όριο του δανεισμού και περικοπές ύψους 917 δισεκατομμυρίων στα επόμενα 10 χρόνια. Το ζήτημα της διαμόρφωσης του ορίου δανεισμού σύμφωνα με το σχέδιο θα τεθεί εκ νέου σε ένα χρόνο, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, κάτι που απορρίπτει ο Μπαράκ Ομπάμα.

Παράλληλα, η πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Γερουσία προετοιμάζει δικό της σχέδιο, με μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, χωρίς και αυτό να ικανοποιεί απόλυτα όλα τα μέλη του σώματος και προφανώς όχι τους Ρεπουμπλικάνους. Προβλέπει περικοπές 2,2 τρισεκατομμυρίων μέσα σε 10 χρόνια και αύξηση του ορίου δανεισμού κατά 2,7 τρισεκατομμύρια—σήμερα είναι στα 14,3 τρισεκατομμύρια.

Πάντως, η καθόλου ασφαλής με τις τρέχουσες συνθήκες πλειοψηφία των 33 βουλευτών των Ρεπουμπλικάνων (240 από τις 433 έδρες του σώματος) δεν εμφανίζεται καθόλου συμπαγής και φυσικά οι Δημοκρατικοί είναι ομόφωνα αντίθετοι.

Υπενθυμίζεται ότι και τα δύο σώματα πρέπει να υπερψηφίσουν το όποιο σχέδιο, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα υπάρξουν συμφωνίες, παζάρια και διαβουλεύσεις της τελευταίας στιγμής μέσα στο Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα. Πάντως, η άμεση ανησυχία των επενδυτών είναι ότι, αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 2/8, οι ΗΠΑ ίσως κινδυνεύσουν με τεχνικό χρεοστάσιο. Αν δεν έχει χρήματα η κυβέρνηση, ίσως σταματήσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, να «κατεβάσει ρολά» δηλαδή. Η τελευταία φορά που έγινε κάτι ανάλογο ήταν το 1995 υπό τον Πρόεδρο Bill Clinton, εξαιτίας ανάλογης αποτυχίας στις συνομιλίες των δύο κομμάτων της αμερικανικής πολιτικής σκηνής.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για υποβάθμιση από την ανώτατη κλίμακα ΑΑΑ ακόμη και σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία αύξησης του ορίου δανεισμού έως τις 2 Αυγούστου και αποφευχθεί η στάση πληρωμών. Το όριο του χρέους είναι νομικά κατοχυρωμένο στις ΗΠΑ, αλλά πάντα, αν και όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι, το αμερικανικό Κογκρέσο δίνει το πράσινο φως για την υπέρβασή του, στις αγορές οι επενδυτές είναι ανήσυχοι για την αισθητή αύξηση επιτοκίων, που συνεπάγεται μία στάση πληρωμών στις ΗΠΑ, όπως και για τον καταποντισμό του δολαρίου, σε μία τέτοια εξέλιξη, τέλος δε για τον σφοδρό κυματισμό, που θα δεχθούν την ώρα εκείνη μεγάλες οικονομίες σε όλον τον πλανήτη.

Παράλληλα, στο 55% διαμορφώνει τις πιθανότητες το Κογκρέσο να μην συμφωνήσει τελικά στην αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους, ο αναλυτής της MF Global, Chris Krueger, αυξάνοντας τις ανησυχίες για μία ενδεχόμενη στάση πληρωμών της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Σύμφωνα με τον Krueger οι επιπτώσεις μίας τέτοιας εξέλιξης ακόμη δεν μπορούν να υπολογιστούν, καθώς οι αγορές έχουν αρχίσει να προεξοφλούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν μπορούμε ακόμη να δούμε την έκταση της προεξόφλησης, αλλά σίγουρα δεν θα ήταν και η πιο ευτυχής κατάληξη, την ώρα μάλιστα που στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στην Ευρώπη, οι πιέσεις από την κρίση χρέους είναι μεγάλες.

πηγη.http://www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου