Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ;Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΟΥ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙ.Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.ΣΤΟ ΦΩΝΑΖΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

ΚΟΙΤΑ ΤΙ ΕΜΑΘΑ ΕΝΩ ΠΡΙΝ ΤΟ 2009 ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΤΑ ΙΜΙΑ???????????????????

Τουρκική πρόταση για το Αιγαίο από το 2009

Συμφωνία πακέτο επεδίωκε η Τουρκία για το Αιγαίο ήδη από το 2009. Αυτό αποκαλύτπτουν τα απόρρητα έγγραφα του Wikileaks, που δημοσιεύει το "Βήμα της Κυριακής". Η ενόχληση των Τούρκων και ο "κώδικας συμπεριφοράς"

Την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα έξι μίλια ανάλογα με την περιοχή φέρεται να είχε προτείνει η Τουρκία ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2009, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν στο Wikileaks και δημοσιεύει το "Βήμα της Κυριακής".

Μάλιστα, η Άγκυρα προωθούσε συμφωνία πακέτο για το Αιγαίο, με προσφυγή στη Χάγη, την ίδια περίοδο που οι ΗΠΑ πίεζαν για την υιοθέτηση "κώδικα συμπεριφοράς" από Ελλάδα και Τουρκία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα από τα τηλεγραφήματα προκύπτει και το περιεχόμενο επιστολής του Ερντογάν στον Γ. Παπανδρέου, όπου φαίνεται ότι υιοθετούνται πλήρως οι προτάσεις της Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με εμπιστευρικό τηλεγράφημα από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, ο αξιωματούχος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χ. Μπερκ, είχε δηλώσει ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να μελετήσει την την επιλεκτική επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων πέρα από τα έξι ναυτικά μίλια σε ορισμένες περιοχές.

Σε παρατήρηση αμερικανίδας αξιωματούχου σχετικά με την ένταση στο Αιγαίο και τις υπερπτήσεις, ο αξιωματούχος φέρεται να απαντά ότι η Τουρκία είχε προτείνει στην Αθήνα έναν "κώδικα συμπεριφοράς" στην περιοχή, ενώ αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα και στις δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι η Τουρκία "δεν είναι ξένη για το ΠΑΣΟΚ και ο Παπανδρέου είναι καλός εταίρος".

Όπως προκύπτει από τα τηλεγραφήματα, η Τουρκία είχε σταματήσει προσωρινά τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο κατά τη διάρκκεια της προεκλογικής περιόδου του 2009, ωστόσο ήταν έτοιμη να τις ξαναρχίσει -όπως και έγινε- αμέσως μετά.

Ενόχληση για την καθυστέρηση και τη Θράκη

Επίσης, διαπιστώνεται ότι οι Τούρκοι ήταν δυσαρεστημένοι από την καθυστέρηση του Έλληνα πρωθυπουργού να απαντήσει στην επιστολή που είχε στείλει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το "Βήμα της Κυριακής", στο τέλος Ιανουαρίου η Αγκυρα λαμβάνει την πολυαναμενόμενη απάντηση του κ. Παπανδρέου. Λίγες ημέρες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2010, o αναπληρωτής διευθυντής για την Ελλάδα και την Κύπρο του τουρκικού ΥΠΕΞ κ. Κερίμ Ουράς, στη συνάντησή του με τον πολιτικό σύμβουλο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα κ. Ντάνιελ Ο΄ Γκρέιντι δηλώνει ότι η Αγκυρα σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιημένη από την απάντηση Παπανδρέου.

Τέλος σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα, η Τουρκία είχε ενοχληθεί από την απάντηση Παπανδρέου σχετικά με τα μεινονοτικά θέματα και το Κυπριακό.

"Η άρνηση του έλληνα πρωθυπουργού να αναφερθεί σε “μειονότητες” στη Θράκη, καθώς και ο ισχυρισμός του ότι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο πρέπει να αφεθούν να λύσουν μόνες τους το πρόβλημα, δείχνουν ότι η προσέγγιση είναι ανεύθυνη, δεδομένου ότι η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο ως εγγυήτρια χώρα" αναφέρει αξιωματούχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου