Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ;Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΟΥ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙ.Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.ΣΤΟ ΦΩΝΑΖΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΠΟΥΛΗΣΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ!!!

Το δημόσιο μειώνει ή μηδενίζει τη συμμετοχή του σε όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις που διαθέτει, εισηγμένες και μη, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών (ΑΤΕ, Τ.Τ, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων). Αυτός φαίνεται να είναι ο βασικός άξονας του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, το οποίο παρουσιάζεται σήμερα από την κυβέρνηση, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Reporter.
Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει τη συμμετοχή της στην ΑΤΕ κατά την αύξηση κεφαλαίου καθώς επίσης και να περιορίσει τη συμμετοχή της στο ΤΤ και να πουλήσει το εμπορικό κομμάτι του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Ταυτόχρονα, με ενα ευρύ σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, θα μειώσει τη συμμετοχή της μέχρι το 33% σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΠΑ και θα πουλήσει τη ΛΑΡΚΟ. Θα μειώσει τη συμμετοχή του δημοσίου και σε πολλές άλλες επιχειρήσεις όπως ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, και θα ιδιωτικοποιήσει εθνικές οδούς, αεροδρόμια και λιμάνια. Προκειμένου να μαζέψει έσοδα θα μετοχοποιήσει και τα έσοδα των λαχείων, ενώ για τη μείωση των δαπανών προβλέπεται να γίνει ανα υπουργείο.

Εν αναμονή των ανακοινώσεων

Με την ελπίδα ότι δεν θα πρόκειται για μία ακόμη έκθεση ιδεών ή γενική διακήρυξη προθέσεων αναμένουν οι αγορές – εγχώρια και διεθνείς – τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, το οποίο συζητείται σήμερα το πρωί στο Υπουργικό Συμβούλιο και κατόπιν, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Λίγες ώρες πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις, το Reporter σας παρουσιάζει όλες τις τελευταίες  πληροφορίες για το περιεχόμενό του Προγράμματος:
Εισηγητής στο Υπουργικό Συμβούλιο θα είναι ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ το βάρος της εσωκομματικής παρουσίασης του θα αναλάβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ούτως ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις. Εξάλλου, σε περίπτωση που η Κ.Ο σηκώσει μπαϊράκι, τότε ο πρωθυπουργός δεν θα έχει άλλη επιλογή από την προσφυγή στις κάλπες. Μέχρι σήμερα, τις ενστάσεις τους για το εύρος της προσπάθειας που θα καταβληθεί – συνολικού ύψους 23 δισεκατομμυρίων ευρώ – έχουν εκφράσει τόσο βουλευτές του λεγόμενου παλαιού ΠΑΣΟΚ, όσο και – παραδόξως – αρκετοί εκσυγχρονιστές.
Η κυβέρνηση όμως δεν έχει άλλη επιλογή από το να παρουσιάσει σήμερα ένα κείμενο που θα να είναι αρκούντως τολμηρό, ούτως ώστε να πείσει την Τρόικα, τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις αγορές ότι δεν οδεύουμε ολοταχώς προς χρεοκοπία.

Πάντως, σύμφωνα  με τις υπάρχουσες  πληροφορίες, αυτό που θα ακούσουμε σήμερα θα είναι μία επανάληψη παλαιών δεσμεύσεων (π.χ. κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, ενοποίηση εισπρακτικών και ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, συμβάσεις παραχώρησης περιφερειακών αεροδρομίων, αυτοκινητοδρόμων και λιμένων, επέκταση της σύμβασης στο Ελευθέριος Βενιζέλος, κλπ.), μαζί με μία διακήρυξη ποσοτικών στόχων στη συγκράτηση των δαπανών του δημοσίου, ανά υπουργείο. Ποσοτικών στόχων τους οποίους, όμως, πολλοί υπουργοί, όπως ηΆννα Διαμαντοπούλου και η Λούκα Κατσέλη, θεωρούν τόσο υψηλούς, που θα προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα λύσουν.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, βεβαιωμένη έως και την τελευταία στιγμή ήταν η πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρήσει τη συμμετοχή του δημοσίου στις λεγόμενες «στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις», όπως πολλάκις έχει τονίσει η κυρία Κατσέλη, αλλά και η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.
Έτσι, οι τελευταίες προβλέψεις κάνουν λόγο για μείωση της κρατικής συμμετοχής στη ΔΕΗ και στη ΔΕΠΑ, αλλά όχι κάτω του κρίσιμου ορίου του 33%. Παράλληλα, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι το δημόσιο θα μειώσει, αλλά δεν θα μηδενίσει τη συμμετοχή του στον ΟΤΕ, όπως άλλωστε και στον ΟΠΑΠ, τα ΕΛΤΑ, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Το ίδιο ισχύει και για τις τράπεζες (ΑΤΕ, Τ.Τ), με μοναδική ίσως εξαίρεση το εμπορικό κομμάτι του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί από τοοικονομικό επιτελείο.
Έτσι, πλήρεις ιδιωτικοποιήσεις πιθανότατα θα προβλέπονται μόνο για τα καζίνο, τη ΛΑΡΚΟ, ενδεχομένως και για οργανισμούς, για τους οποίους είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον (ΟΔΙΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ), με δεδομένη την οικονομική τους κατάσταση.
Τα επιπλέον έσοδα που θα απαιτηθούν ώστε να συμπληρωθεί ο «μαγικός» αριθμός των 23 δισεκατομμυρίων, θα αναζητηθούν σε τιτλοποιήσεις (λαχεία, διόδια), ανανεώσεις αδειών κινητής τηλεφωνίας και χρήσης συχνοτήτων και, φυσικά, την «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας (παραχώρηση της «επιφάνειας» των οικοπέδων) μέχρι του ποσού των 50 δισεκατομμυρίων. Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος αυτός στόχος θεωρείται από πολλούς, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ανέφικτος.
Τα «αν» όμως δεν τελειώνουν στην ακίνητη περιουσία: οι υπουργοί και οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ θα πρέπει να υπερβούν τους – παλαιοκομματικούς – τους εαυτούς προκειμένου να εξοικονομήσουν τα χρήματα που τους ζητά ο πανταχόθεν βαλλόμενος Τσάρος της Οικονομίας. Η ελληνική οικονομία θα πρέπει να επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης, προκειμένου να έχει οποιαδήποτε ελπίδα επιτυχίας το πρόγραμμα, κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται (οι προσδοκίες της κυβέρνησης εναπόκειται στον επενδυτικό νόμο, το ΕΣΠΑ και την ανάκαμψη του τουρισμού). Και τέλος, θα πρέπει βέβαια όλα αυτά να περάσουν από την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το Πολιτικό Συμβούλιο, εκεί όπου χθες εκφράστηκαν σοβαρές ενστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου