Ειρηνοδικείο Μονάχου: Δόθηκαν μίζες για τα υποβρύχια



Απόφαση του Ειρηνοδικείου του Μονάχου για τα γερμανικά υποβρύχια που προμηθεύθηκε η Ελλάδα, δείχνει ότι δόθηκαν μίζες στην Ελλάδα. Τμήμα των 138 εκατομμυρίων ευρώ που καταβλήθηκαν σε εταιρείες συμβούλων δυο Ελλήνων επιχειρηματιών, δόθηκαν ως μίζες σε ελληνικά υπουργεία, αλλά και σε στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

Στην απόφαση που εκδόθηκε πριν ακριβώς από ένα χρόνο, στις 25 Μαρτίου 2010, αναφέρεται πως «Τουλάχιστον ένα μέρος των χρημάτων», τα οποία καταβλήθηκαν στην εταιρεία Dolmarton εν μέρει μέσω της εταιρείας ΜΙΕ και εν μέρει απευθείας, χρησιμοποιήθηκε για να συγκαλυφθούν μίζες.

Ιδιαίτερα σημαντική και για την ελληνική δικογραφία θεωρείται η κατάθεση στην εισαγγελία του Μονάχου του στελέχους της Ferrostaal-Man κ. Ερβι Ερμπσλεχ, ο οποίος είπε ότι «οι μίζες καταβάλλονταν μέσω εικονικών συμβάσεων συμβούλων, αχυρανθρώπων, στους δημόσιους λειτουργούς και στους φορείς λήψης αποφάσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Real News, που δημοσιεύει την έκθεση του ΣΔΟΕ για τα γερμανικά υποβρύχια, μοιράστηκαν περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ, μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών μεσαζόντων.