Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ;Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΟΥ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙ.Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.ΣΤΟ ΦΩΝΑΖΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΑΝΑΤΕΛΛΟΝΤΟΣ ΗΛΙΟΥ

- Ανέβηκε η θερμοκρασία στους αντιδραστήρες 5 και 6 του Φουκουσίμα1
- 'Εκλεισαν σχολεία σε απόσταση 120 χλμ από τον πυρηνικό σταθμό!
- 40 φορές πάνω από το φυσιολογικό τα επίπεδα ραδιενέργειας σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων
- “Ψυχραιμία” λέει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός - 'Εστειλε sms σε όλους τους Ιάπωνες
 

Ο εφιάλτης δεν έχει τέλος. Οι εκρήξεις στους αντιδραστήρες διαδέχονται ο ένας τον άλλον, ενώ πολλά είναι τα ερωτήματα για το αν είναι πλήρης η ενημέρωση που παρέχουν οι ιαπωνικές αρχές. Οι κάτοικοι ανησυχούν και μέσω τους διαδικτύου ακούνται πλέον φωνές πανικού για ένα σοβαρό πυρηνικό ατύχημα.

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ


Πανικός επικράτησε σήμερα στο Τόκιο μετά την άνοδο των επιπέδων ραδιενέργειας κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, όπου σημειώθηκαν εκρήξεις σε αντιδραστήρες του.
Πολλοί κάτοικοι έσπευσαν να εγκαταλείψουν την ιαπωνική πρωτεύουσα, ενώ άλλοι προμηθεύτηκαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Πολλές πρεσβείες συμβούλευσαν το προσωπικό τους και τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές, τουρίστες διέκοψαν αιφνιδίως τις διακοπές τους και πολυεθνικές εταιρίες είτε κάλεσαν το προσωπικό τους να φύγει, είτε σχεδιάζουν την μετεγκατάστασή τους εκτός πόλεως.

Σε αυτό το κλίμα, το πολυκατάστημα Don Quixote, το οποίο λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως και βρίσκεται στη συνοικία Ρομπόνγκι του Τόκιο, πούλησε όλο τα αποθέματά του σε ραδιόφωνα, φακούς, κεριά, λάμπες υγραερίου και υπνόσακους σήμερα Τρίτη.
Κάποιοι ξένοι δημοσιογράφοι, που καλύπτουν το θέμα και βρίσκονται κοντά στην βορειοανατολική πόλη Σεντάι, επιστρέφουν στις χώρες τους.

Το παράρτημα του Τόκιο του Michael Page International, ενός βρετανικού γραφείου ευρέσεως εργασίας, θα παραμείνει κλειστό για μία εβδομάδα.

"Χαμηλά" επίπεδα ραδιενέργειας εντοπίστηκαν νωρίτερα σήμερα στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, Τόκιο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο την κυβέρνηση.
Στην ατμόσφαιρα ανιχνεύτηκε ιώδιο και καίσιο, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη σαφές αν αυτό συνδέεται με το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στα βορειοανατολικά.

Επίσης το πρακτορείο αναφέρει, επικαλούμενο την τοπική κυβέρνηση, ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην Σαϊτάμα, κοντά στο Τόκιο, ήταν 40 φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό.

Ο άνεμος στην περιοχή όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα έχει νοτιοδυτική κατεύθυνση, περιλαμβάνοντας έτσι και την περιοχή του Τόκιο, αλλά αργότερα μέσα στην ημέρα θα στραφεί προς τα δυτικά, δήλωσε αξιωματούχος.

Ο άνεμος κινείται με ταχύτητα περίπου δύο με τρία μέτρα ανά δευτερόλεπτο, είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος εργάζεται στην Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στην περιφέρεια της Φουκουσίμα.

Η κυβέρνηση, πάντως, τόνισε ότι "δεν τίθεται πρόβλημα" από τα επίπεδα της ραδιενέργειας στο Τόκιο.

Η πρωινή έκρηξη ΦΩΤΟ REUTERS
Η πρωινή έκρηξη ΦΩΤΟ REUTERS

Νεότερα από τις εκρήξεις - Μειώθηκαν τα επίπεδα ραδιανέργειας


Μειώθηκαν τα επίπεδα ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, όπου οι αντιδραστήρες στους οποίους προκλήθηκαν ζημιές από τον ισχυρό σεισμό της Παρασκευής έχουν υποστεί μια σειρά από βλάβες, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο.

Ο Εντάνο τόνισε εξάλλου ότι μια μικρή άνοδος της θερμοκρασίας παρατηρήθηκε στους αντιδραστήρες 5 και 6 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα 1. Στους δύο αυτούς αντιδραστήρες γίνονταν εργασίες συντήρησης και δε λειτουργούσαν τη στιγμή του σεισμού.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η μικρή αυτή αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα του συστήματος ψύξης.
Ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα 1, ο οποίος τροφοδοτεί τις περιοχές του Τόκιο και της Σεντάι, έχει έξι αντιδραστήρες που χρονολογούνται από τη δεκαετία του '70.
Νωρίτερα, η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα Tepco ανακοίνωσε ότι έσβησε η φωτιά στις εγκαταστάσεις του αντιδραστήρα Νο. 4 , ενώ η πίεση στον αντιδραστήρα Νο. 2 μειώθηκε μετά την έκρηξη.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας ανακοίνωσε ότι πληροφορήθηκε από τις ιαπωνικές αρχές ότι η φωτιά οφειλόταν στην ανάφλεξη δεξαμενής χρησιμοποιημένου καυσίμου και ότι ραδιενεργά υλικά απελευθερώθηκαν "απευθείας" στην ατμόσφαιρα.
Οι ιαπωνικές αρχές πληροφόρησαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (IAEA) ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας ανά ώρα στον πυρηνικό σταθμό φθάνει μέχρι τα 400 μιλισιβέρτ.
 
Ήταν η τρίτη κατά σειρά έκρηξη, μετά τον σεισμό των 9 βαθμών και το τσουνάμι που εξαφάνισε από τον χάρτη ολόκληρες περιοχές. Το Σάββατο, αλλά και χθες, Δευτέρα, σημειώθηκαν εκρήξεις στους αντιδραστήρες 1 και 3.

Από την έκρηξη καταστράφηκε το περίβλημα του πυρήνα του αντιδραστήρα Νο.2, με αποτέλεσμα να σημειωθεί διαρροή ραδιενεργών υγρών, αλλά και ραδιενεργού ατμού. Λίγες ώρες πριν τη νέα έκρηξη, η Ιαπωνία είχε ζητήσει επίσημα τη συνδρομή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Δραματική έκκληση του ιάπωνα πρωθυπουργού

 
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, την ώρα που ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο παραδεχόταν ότι, "τώρα τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην περιοχή των κατεστραμμένων αντιδραστήρων μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην ανθρώπινη υγεία".
Aπαγόρευση πτήσεων
'Οπως έγινε γνωστό ισχύει από σήμερα και απαγόρευση πτήσεων πάνω από τον εναέριο χώρο των περιοχών που έχουν εντοπιστεί υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας ενώ ορισμένες αεροπορικές εταιρείες έχουν προχωρήσει στην ακύρωση όλων των πτήσεων τους προς την Ιαπώνια. Η αεροπορική εταιρία Air China ματαίωσε τις πτήσεις της από το Πεκίνο και τη Σανγκάη προς το Τόκιο για σήμερα το μεσημέρι και το απόγευμα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρίας.
Η εταιρία δεν εξήγησε τους λόγους της ματαίωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου