Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ;Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΟΥ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙ.Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.ΣΤΟ ΦΩΝΑΖΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΕΔΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΧΤΕΝΙΖΟΝΤΑΙ

Οι ξένοι μέτοχοι μειοψηφίας πιέζουν ΕΤΕ και Alpha για deal.


Πιέσεις από τους μετόχους μειοψηφίας δέχονται σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, τόσο η Εθνική, όσο και η Alpha, προκειμένου να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων! Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, δεν είναι μόνο η Morgan Stanley, που ενεργεί για λογαριασμό της Εθνικής, αλλά και η Citigroup, που ενεργεί για την Alpha! «Στο 5,109% από 4,965% αυξήθηκε η συνολική συμμετοχή της Morgan Stanley στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank. Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Alpha Bank, "έλαβε γνώση και δημοσίευσε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ν.3556/2007 δήλωση/γνωστοποίηση της Morgan Stanley ότι, μέσω των Morgan Stanley and Co. International PLC and Morgan Stanley and Co. Inc. New York, επηύξησε το ποσοστό συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank, το οποίο πλέον ανέρχεται σε 5,1%.
Η απόκτηση του ανωτέρω ποσοστού διενεργήθηκε αυτόκλητα (unsolicited), δίχως, ως είθισται στις περιπτώσεις ενδιαφερομένων θεσμικών επενδυτών, να προηγηθεί οποιαδήποτε ενημέρωση ή επικοινωνία με τον εκδότη".
Η Morgan Stanley έχει μεταξύ άλλων ενεργήσει, αφενός μεν ως κύριος σύμβουλος της ΕΤΕ αναφορικά με την από 18ης Ιανουαρίου 2011 πρόταση συγχώνευσης της ΕΤΕ προς την Alpha Bank, την οποία η ΕΤΕ χαρακτήρισε ως φιλική, και αφετέρου ως συνδιαχειριστής βιβλίου προσφορών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ τον Σεπτέμβριο 2010".
Η Alpha Bank θα συνδράμει τις αρμόδιες αρχές στην τήρηση της κείμενης νομοθεσίας και, όπως πάντα θα συνεχίσει να εργάζεται προς όφελος των μετόχων, των εργαζόμενων και των πελατών της, ιδιαίτερα μέσα στην αβεβαιότητα της τρέχουσας συγκυρίας».
Διευκρινίζεται ότι η Morgan Stanley είναι θεματοφύλακας και ενεργεί για λογαριασμό πελατών της. Αρα, οι όποιες θέσεις της αντανακλούν επενδυτικό ενδιαφέρον άλλων επενδυτών, που θεωρητικά αυτοί θα μπορούσαν να πουλήσουν τα πακέτα τους στην Εθνική, στο πλαίσιο μιας πρόθεσης για επιθετική- δημόσια προσφορά. Κύκλοι της Εθνικής, σχολίαζαν χθες ότι το θέμα (ο υπαινιγμός) δεν τους αφορά και ότι δεν θα χρησιμοποιούσαν αυτά τα κανάλια ( δηλαδή την οδό μέσω Morgan) για να εξαγοράσουν την Alpha, την οποία προσέγγισαν φιλικά. Και απέφυγαν να προβούν σε αντεγκλήσεις και άλλα σχόλια.
Στην αγορά, κυκλοφόρησαν σενάρια ότι πιθανόν πίσω από αυτή την αύξηση της συμμετοχής, η οποία δεν είναι μεγάλης έκτασης - απλώς υπερβαίνει το 5% και ως εκ τούτου έχει πλεονεκτήματα-  ίσως να είναι η Εθνική Τράπεζα, που πιθανόν προχωρούσε σε δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της Alpha Bank.
Να σημειωθεί  ότι αν κάποιος μέτοχος έχει ποσοστό που υπερβαίνει το 5% του μετοχικού κεφαλαίου μιας τράπεζας, μπορεί να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση και να αποτελέσει «γέφυρα» για μια δημόσια πρόταση. Η Morgan είχε μέχρι πρότινος το 4,965%.
Παράλληλα, επίσημες δηλώσεις ανώτατων στελεχών της Alpha Bank φιλοξενήθηκαν στους Financial Times, ξεκαθαρίζοντας απόλυτα από πλευράς τους, το θέμα της προτεινόμενης συγχώνευσης. Ο γενικός διευθυντής της Alpha Bank, κ. Σπύρος Φιλάρετος, χαρακτήρισε «νεκρή» την υπόθεση συγχώνευσης με την Εθνική Τράπεζα . Μιλώντας στους F.T, το στέλεχος της Alpha,  είπε χαρακτηριστικά : «Από τη δική μας πλευρά, η υπόθεση του deal είναι νεκρή. Θα είναι πολύ δύσκολο για εμάς να θεωρήσουμε οτιδήποτε από την Εθνική φιλική προσέγγιση».
«Από την αρχή δεν επρόκειτο για φιλική προσέγγιση» τόνισε ο κ. Σπ. Φιλάρετος, διευκρινίζοντας ότι «η Εθνική έβγαλε ανακοίνωση, αφήνοντας τους επενδυτές να πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα κλεισμένο deal. Ήταν ένας άτσαλος τρόπος για να ασκήσουν πιέσεις σε εμάς».
Την ίδια στιγμή, ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου της Alpha, κ. Βασίλης Ψάλτης, κατέστησε σαφές ότι οι μεγάλοι μέτοχοι της τράπεζας, όπως η BlackRock, η Fidelity και το Qatar, εγκρίνουν τη στάση που έχει υιοθετήσει η διοίκηση. Σύμφωνα με τονίδιο, η σχέσης ανταλλαγής που προτάθηκε δεν ήταν επωφελής για τους μετόχους. Εκτός αυτού, ο κ. Ψάλτης θέτει και το θέμα των ελληνικών ομολόγων και τον κεφαλαιακό κίνδυνο από πιθανό haircut στα ομόλογα που διαθέτει η Εθνική. «Οι μέτοχοί μας θα βρίσκονταν σε χειρότερη θέση από την άποψη των κεφαλαίων που θα απαιτούνταν να βάλουν στον συνδυασμένο όμιλο» συμπληρώνει ο οικονομικός διευθυντής της Τράπεζας.
Οι Financial Times διευκρινίζουν ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο έντονης φημολογίας ότι η Εθνική θα προχωρήσει σε αναθεωρημένη προσφορά για την Alpha Bank. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο πηγές της Τράπεζας, ο πρόεδρος της Alpha Βank,  κ. Γιάννης Κωστόπουλος είχε κληθεί την Τρίτη 18 Ιανουαρίου στα γραφεία της Εθνικής Τράπεζας υποπτευόμενος πρόταση εξαγοράς. Σύμφωνα όμως με την εφημερίδα, ο κ. Κωστόπουλος «σοκαρίστηκε όταν φεύγοντας του παραδόθηκε φάκελος με πλήρη στοιχεία και τους όρους του deal, έτοιμο να δοθεί στη δημοσιότητα».
Πάντα σύμφωνα με τους FT, έναν μήνα μετά, αναφέρει η εφημερίδα, οι πληροφορίες αυτές δόθηκαν στη δημοσιότητα, ενώ η Alpha βρισκόταν απροετοίμαστη σε δικό της διοικητικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με παράγοντες της Alpha Bank, οι προβλεπόμενες συνεργίες, ύψους 550 - 700 εκατ. ευρώ (που επικαλείται η Εθνική), είναι φανταστικό σενάριο. Οπως διευκρινίζει ο cfo, κ. Β. Ψάλτης, « εκτός των συνεργιών κόστους των 300 εκατ. ευρώ, τα υπόλοιπα είναι συνεργίες χρηματοδότησης και εσόδων, τα στοιχεία για τις οποίες δεν είναι αξιόπιστα, δεδομένης της μακροοικονομικής κατάστασης».
Λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα των Financial Times και την αναμετάδοση των δηλώσεων των στελεχών της Alpha Bank σε διεθνή πρακτορεία (Bloomberg), δημοσίευμα στο Reuters, αναφέρει συνοπτικά ότι η Εθνική Τράπεζα είναι πεπεισμένη για τα οφέλη του deal με την Alpha Bank, μεταδίδει το Reuters.
Συγκεκριμένα, ο  αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και μέλος του ΔΣ της Εθνικής, Άνθιμος Θωμόπουλος,  δήλωσε προς το Reuters ότι« η αντίδραση των αγορών και η υποδοχή που επεφύλαξαν στην πρόταση σημαντικοί μέτοχοι, επιβεβαίωσε την ορθότητα και το λογικό της πρότασης για τη φιλική συγχώνευση προς την Alpha Bank».
Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, όπως αναφέρεται επίσης στο δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου, μία φιλική προσέγγιση μεγιστοποιεί τα πλεονεκτήματα από μια συμφωνία των δύο τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου