Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ;Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΟΥ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙ.Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.ΣΤΟ ΦΩΝΑΖΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Αυτή δεν θα είναι η τελευταία υποβάθμιση για την* Ελλάδα *

«Αυτή δεν θα είναι η τελευταία υποβάθμιση για την Ελλάδα» - Τί λένε οι αναλυτές
 Το τριπλό χαστούκι από την Moody’s χθες, επανέφερε και πάλι στο προσκήνιο το σενάριο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ακόμη και πριν το 2013. Οπως σχολιάζει ο οικονομολόγος της Commerzbank, Christoph Weil, το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή δεν θα είναι και η τελευταία υποβάθμιση που θα δει η Ελλάδα. Η αγορά έχει ήδη αποτιμήσει πως η χώρα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, κι έτσι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης απλά «πάνε» με τα νερά της αγοράς. Οπως προσθέτει, αυτή η κίνηση της Moody’s δεν πρόκειται πάντως να επηρεάσει τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Η ΕΚΤ έχει ήδη πει πως δέχεται όλα τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης ως εγγύηση.
Η υποβάθμιση της Moody’s αποτελεί ένα σημάδι πως τα μέτρα που έχουν προταθεί από τον Ολι Ρεν στην συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα
Handelsblatt, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και η μείωση του επιτοκίου των δανείων διασώσης της Ελλάδας, δεν πρόκειται να εξαφανίσουν το πρόβλημα, όπως σημειώνει ο οικονομολόγος της Citigroup, Juergen Michels. To ελληνικό χρέος παραμένει υπερβολικά υψηλό και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος του haircut. Οπως προσθέτει, αναμένεται πως - αν όχι άμεσα αλλα σίγουρα στα επόμενα χρόνια - θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα και πιθανότατα και το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.
Η κίνηση αυτή της Moody’s δεν αποτελεί καμία έκπληξη, όπως σχολιάζει ο επικεφαλής στρατηγικής της Lloyds Bank Corporate Markets, Charles Diebel, ωστόσο υπενθυμίζει στην αγορά, την συνεχιζόμενη επιδείνωση των δημοσιονομικών της Ελλάδας, το μεγάλο βάρος των τόκων αποπληρωμής που αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς και τον κίνδυνο γύρω από την μετακύληση του χρέους και την πιθανή ανάγκη για αναδιάρθρωση. Οπως τονίζει πολύ χαρακτηριστικά, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει σοβαρότατο πρόβλημα.
Σύμφωνα με την Evolution Securities, οι παράγοντες που παραθέτει η Moody’s και οι οποίοι την οδήγησαν στο να προχωρήσει στην εκ νέου υποβάθμιση της Ελλλάδας, είναι «λογικοί» και σύμφωνα με την εμπειρία της εταιρείας, όλα δείχνουν πως ο κίνδυνος για αναδιάρθρωση είναι τεράστιος και μπορεί να οδηγήσει τις ελληνικές Αρχές και τους επενδυτές στο να συμμετάσχουν σε μία εθελοντική ανταλλαγή χρέους, πολύ πριν το 2013.
Οπως επισημαίνεται πάντως, η δήλωση του οίκου ότι σύμφωνα με το βασικό του σενάριο οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων δεν θα υποστούν ζημιές είναι αντιφατική, καθώς η ταχύτητα και η σοβαρότητα των κινήσεών του σε ότι αφορά την αξιολόγηση της χώρας ( υποβαάθμιση 9 βαθμίδων συνολικά, μέσα σε μόλις 440 ημέρες ) μάλλον δείχνει το… αντίθετο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου